"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович ветував містобудівне "дітище" Тігіпка

П'ятниця, 4 лютого 2011, 09:21

Президент Віктор Янукович застосував право вето до закону "Про регулювання містобудівної діяльності" і повернув його до Верховної ради із своїми пропозиціями.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Згідно із повідомленням, причинами для прийняття такого рішення стало, те, що, на думку глави держави, цим законом "звужуються права громадян щодо можливості прийняття участі в обговоренні при плануванні і забудові території, створюються можливості для втручання у виключну компетенцію органів місцевого самоврядування, у тому числі - обмеження компетенції сільських, селищних, міських рад щодо затвердження містобудівної документації, яка закріплена у законі "Про місцеве самоврядування в Україні".

Також закон не передбачає достатньої відповідальності за негативні наслідки, спричинені допущеними порушеннями будівельних норм, стандартів і правил у процесі проектування, експертизі проектів та будівництві об'єктів містобудування.

Реклама:

У пропозиціях Янукович також наполягає на обов'язковості врахування прав громадян, громад і місцевих рад під час підготовки містобудівної документації.

Крім того, президент наголосив "на необхідності встановлення у законі персоніфікованої відповідальності за негативні наслідки у разі порушення норм і правил, які регламентують діяльність у будівельній сфері".

Як повідомлялося, 13 січня 2011 року Верховна рада прийняла закон "Про регулювання містобудівної діяльності", розроблений урядом.

Віце-прем'єр сергій Тігіпко, відповідальний за його розробку, стверджує, що закон значно спрощує й удосконалює всі етапи містобудівної діяльності і здешевить будівництво щонайменше на третину.

Між тим представники громадськості були занепокоєні тим, що у законі передбачено усунення громадськості від контролю за забудовою міста.

Зокрема, закон обмежує можливості місцевих громад та їх представників в особі рад впливати на процеси забудови.

За чинним дотепер законодавством місцеві ради мають повноваження затверджувати усі містобудівні документи.

За новим же законом місцеві ради позбавляються права затверджувати будь-які плани, крім генерального, а громадські слухання передбачаються лише при ухваленні Генерального плану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!