"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Закон про захист персональних даних нівелює банківську таємницю?

Четвер, 3 лютого 2011, 17:23

Український Кредитно-Банківський Союз вважає, що закон про захист персональних даних нівелює банківську таємницю.

Банкіри наголошують на неможливості реалізації норм закону "Про захист персональних даних"  від 1 червня 2010 року № 2297-VI.

УКБС зауважив, що відсутність будь-яких нормативних документів, які б регулювали порядок та механізм виконання вимог цього закону, змусила представників банківської спільноти звернутися до НБУ щодо надання необхідних роз'яснень.

Відповідно до закону, підприємства, які в силу своєї діяльності ведуть персоніфікований облік клієнтів-фізичних осіб, визнаються власниками баз персональних даних.

Реклама:

Це покладає на такі підприємства зобов'язання зареєструвати БПД у Державному реєстрі баз персональних даних.

Але, незважаючи на набрання законом чинності, на даний час Державний реєстр баз персональних даних не створено.

Крім того, відсутні нормативні акти, які б регламентували процедуру реєстрації.

Внаслідок цього склалася ситуація, коли власники БПД позбавлені можливості виконати вимоги закону.

УКБС зауважив, що за неправомірне збирання, обробку, накопичення, використання чи поширення персональних даних законом передбачена відповідальність власників баз персональних даних.

Але низка їхніх обов'язків щодо захисту БПД фізосіб-клієнтів, створює суттєві перешкоди для передачі необхідної інформації/документів при здійсненні банківських операцій, оскільки відсутній механізм застосування відповідних норм.

Крім того, Український Кредитно-Банківський Союз зазначив, що законом передбачено право державних органів на безоплатний і безперешкодний доступ до персональних даних.

А уповноважений державний орган з питань захисту персональних даних отримав право доступу до інформації, пов'язаної з обробкою даних, та до приміщення, де вона здійснюється, що створює загрозу розголошення банківської таємниці.

"Наше об'єднання вважає, що Закон містить передумови для виникнення в діяльності фінансово-кредитних установ судових прецедентів з недобросовісними клієнтами. Які, через неоднозначність формулювань та відсутність регуляторних актів, матимуть можливість використати закон для ухилення від виконання своїх зобов'язань, що суттєво ускладнить умови ведення бізнесу", - зауважила гендиректор УКБС Галина Оліфер.

Підзаконні акти, які б визначали порядок реалізації норм закону, який діє з 01.01.2011 року, відсутні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!