"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Азаров шукатиме злий умисел Бойка у зростанні боргів

Четвер, 3 лютого 2011, 13:32

Прем'єр-міністр Микола Азаров вимагає викликати керівників регіонів, які мають найбільшу заборгованість перед теплокомуненерго, на наступне засідання уряду.

"Не бачу я і принципової позиції Міністерства палива та енергетики, яке не висунуло боржникам жорстких умов", - наголосив він на засіданні уряду у середу.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, Азаров залишається "головним відповідальним" за все, що відбувається в економіці України.

"Як завжди найболючішим залишається газове питання. І це стосується як із переговорів із Росією щодо ціни на газ, так і до внутрішніх боргах теплокомуненерго і облгазів", - відзначив він.

Реклама:

За словами Корольчука, ледача і пасивна робота "Нафтогазу України" і "Газу України" з вибивання боргів з ТКЕ і облгазів викликала абсолютно прогнозовану реакцію Азарова.

"Адже скоро "Нафтогазу" знову платити за рахунками за січневий газ, а грошей на рахунках компанії зовсім мало. Борги ТКЕ тільки за січень 2011 року складуть практично 1,5 млрд. гривень, а з початку опалювального сезону сума боргу вже наближається до нового антирекорду - позначки в 5 млрд. гривень", - пояснив експерт.

У цій ситуації, на його думку, ефективним топ-менеджерам Мінпаливенерго "доведеться, як повелося, запускати руку в держбюджет, в кишеню кожного українця".

"Прем'єр-міністр не горить бажанням ділитися бюджетними грошима з "Нафтогазом" і тим самим відповідати за промахи Юрія Бойка і голови "Нафтогазу" Євгена Бакуліна. Тим більше, скоро буде вже рік, як Азаров обіцяв не брати ні копійки в держави на латання газових дірок "Нафтогазу" перед "Газпромом". А так виходить, що тільки беруть, беруть і беруть", - наголосив Корольчук.

На його думку, Азаров може пошукати в зростаючих боргах за газ злий умисел свого колеги по Кабміну Юрія Бойка.

Останній далекий від благодійності і явно не горить бажанням вимагати гроші з ТКЕ і облгазів, щоб це приносило політичні дивіденди Азарову.

До того ж Бойко не допоміг, як обіцяв, прем'єр-міністру домовитися з "Газпромом" про зниження ціни на газ.

"З відходом Дмитра Фірташа з великої газової стежки зоря нинішнього міністра палива та енергетики уже не так яскраво світить в орбіті Партії регіонів. І міністр не бачить свого політичного майбутнього в одному човні з Азаровим. Якщо найближчим часом так званій "групі "РосУкрЕнерго" не вдасться добитися змін у керівництві Кабміну, то Бойку вже точно доведеться шукати інші шляхи потрапляння до Верховної ради в 2012 році", - прогнозує експерт.

Саме тому, за його словами, останнім часом все частіше від Миколи Азарова можна почути критичні і жорсткі висловлювання на адресу Бойка і підконтрольних йому держструктур.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: