Банки поступово повертаються до кредитування бізнесу?

Понеділок, 28 лютого 2011, 20:47

Банки в Україні ще бояться кредитувати малі та середні підприємства.

Існує надто великий ризик неповернення кредитів. У німецькому федеральному банку KfW вважають, що уряд має забезпечити чіткі правила гри для всіх, пише Deutsche Welle.

Нині українські банки мають проблеми з довгостроковістю рефінансування та термінами, на які видаються кредитні ресурси під рефінансування.

Тож видавати довгострокові кредити для малого та середнього бізнесу банкам в Україні поки некомфортно.

Реклама:

Взаємна недовіра паралізувала процес, кажуть спеціалісти німецького федерального банку KfW.

Ще перед кризою банки вели наступальну стратегію, пропонуючи дешеві кредити, особливо докучаючи собі перевіркою ліквідності підприємств.

Тепер самі ж і страждають, бо кредитні ресурси не повертаються, каже директор департаменту розвитку фінансового сектору KfW Міхаель Мьоршель.

"Протягом 2-3 років маятник розмахнувся в інший бік і банки втратили довіру до підприємств. З іншого боку підприємства побоюються брати кредити і таким чином зменшують запити на кредити. Завдання стоїть у тому, щоб відновити довіру з обох боків", - наголошує Мьоршель.

Німецькі банкіри вважають, що малі та середні підприємства - це основа розвитку країни.

Щоправда частка малого та середнього бізнесу у ВВП України становить лише 30 відсотків.

Мьоршель наголошує, аби кредитування малого та середнього бізнесу поновилося, підприємці повинні чіткіше прописувати схему погашення кредитів, надавати банкам розгорнуті бізнес-плани та прогнозні показники.

Натомість банки мають удосконалювати внутрішні процеси аналізу фінансових показників підприємства та інтенсивніше проводити моніторинг обслуговування кредитів.

Старший проектний менеджер департаменту розвитку фінансового сектору KfW Лоренц Гесснер в інтерв'ю Deutsche Welle сказав, що нині в Україні є багато потенційних позичальників - малих та середніх підприємств зі сфери зеленого туризму, сільського господарства.

Ці підприємства готові брати гривневі кредити під 15-20% річних, однак банки пропонують їм здебільшого короткострокові запозичення. Якщо кредит не великий, то він буде дорожчим.

На думку Гесснера держава повинна забезпечити прозорі правила гри як для банків, так і для підприємців, аби з'явилася впевненість у завтрашньому дні.

Також, на переконання спеціалістів KfW, буде корисним створення в Україні бюро кредитних історій та забезпечення належного функціонування судів, які розглядають справи щодо повернення проблемних кредитів.

Окрім цього варто поліпшити умови ведення бізнесу в Україні, переконані фінансисти німецького федерального банку.

Адже за оцінками Світового банку, загальні умови ведення підприємницької діяльності в Україні зараз погані і це теж стримує кредитування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!