НБУ очікує більше злиттів банків до кінця року

Понеділок, 28 лютого 2011, 20:35

Процеси злиття та поглинання можуть активізуватися до кінця 2011 року в банківському секторі України, де близько чверті банків поки не виконують вимоги про збільшення регулятивного капіталу до мінімального розміру 120 млн. гривень.

Окрім того, 20% установ завершили 2010 рік зі збитками, сказав представник Національного банку в інтерв`ю Reuters.

"Процеси реорганізації банків шляхом приєднання відбуваються в Україні з 2000-х років, але ще не стали поширеною практикою", - сказав заступник голови Національного банку Ігор Соркін.

Зокрема, в 2010 році Перший український міжнародний банк отримав дозвіл на приєднання меншого за розміром активів Донгорбанку.

Реклама:

"Рішення про реорганізацію банків шляхом злиття або приєднання можуть прийняти власники банків, які до 1 січня 2012 року не досягнуть необхідного мінімального розміру регулятивного капіталу 120 млн. гривень", - сказав Соркін.

За його словами, регулятивні капітали 43 з 176 діючих в країні банків залишаються нижче цільової позначки.

Регулятивний капітал - це розрахунковий показник, що визначається на базі власного капіталу банку, скоригованого з урахуванням низки ризиків.

Обсяг залучених банками ресурсів - коштів на рахунках юридичних та фізичних осіб - зріс в минулому році на 5,1% і перевищив докризовий рівень на 4,3 млрд. гривень.

Національний банк влітку минулого року встановив для діючих банків мінімальний розмір регулятивного капіталу на рівні 120 млн. гривень і зажадав виконання ними цієї норми до 1 січня 2012 року.

У Національного банку поки немає впевненості у прибутковій роботі сектора в 2011 році, так як за підсумками 2010 року банківська система отримала збитки, хоча їх обсяг скоротився майже втричі в порівнянні з 2009 роком.

Він також повідомив про можливе збільшення числа банків з іноземним капіталом до кінця 2011 року.

"Є пропозиції від іноземних інвесторів про придбання одного українського банку і створення нового банку з іноземним капіталом", - сказав Соркін.

За даними на 1 січня 2011 року в Україні діяли 55 банків з іноземним капіталом, у тому числі 20 банків - зі стовідсотковим.

За 2010 рік питома вага іноземного капіталу в статутному капіталі банків збільшився до 40,6% з 35,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!