"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова каже, що бензин подорожчає, якщо введуть мита на імпорт

Понеділок, 28 лютого 2011, 16:15

Введення мит на імпортні нафтопродукти без врегулювання питань, що впливають на формування ринку нафтопродуктів, а також створення на ньому конкурентного середовища може призвести до зростання цін на пальне і збільшення частки контрафактного продукту в країні.

Говориться в повідомленні Державної податкової служби України (ДПСУ ), передає "Інтерфакс".

Згідно з документом, проаналізувавши проект меморандуму між Кабінетом міністрів і нафтопереробними заводами, ДПСУ пропонує вирівняти ставки акцизного збору для легких і середніх дистилятів з акцизом на бензини моторні, що дозволить уникнути ухилення від сплати податків, а також впровадити вексельний механізм отримання легких і середніх дистилятів для хімічної промисловості.

Крім того, ДПСУ пропонує упорядкувати діяльність міні-НПЗ, які є основним джерелом контрафактних нафтопродуктів в Україні - близько 20%.

Реклама:

У цілому податкова пропонує посилити боротьбу з незаконним виробництвом та обігом нафтопродуктів.

Податківці також виступають за впровадження диференційованих ставок акцизного збору на бензини в залежності від якості за принципом: чим вище якість, тим нижче акциз.

На думку ДПСУ, врегулювання цих проблем дозволить створити в Україні умови для стабільної цінової ситуації, перешкодити зростанню частки контрафактних нафтопродуктів на ринку.

Проект меморандуму про партнерство між урядом та НПЗ містить обопільні плани та зобов'язання підприємств і влади.

Одним з ключових у документі є можливість введення мита на імпортні нафтопродукти.

Зокрема, заводи у разі встановлення мит зобов'язуються збільшити переробку нафтової сировини, провести реконструкцію виробництва.

Україна в кінці січня 2011 року почала спеціальне розслідування щодо імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів в незалежності від країни походження.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості підтримує введення мит незалежно від країни походження на бензини - EUR130/тонна, на дизпаливо - EUR80/тонна.

Українські НПЗ неодноразово заявляли, що отримують нафту для переробки за світовими цінами, у той час як країни Митного союзу, зокрема, Білорусь, отримують сировину без мита, і формують значну частку імпорту нафтопродуктів в Україну.

Місцеві заводи вважають, що мита дозволять збільшити переробку нафтової сировини і провести модернізацію виробництв.

Великі мережі АЗС, що переважно імпортують нафтопродукти, негативно висловилися про можливість введення мита, вважаючи, що це призведе до монополізації ринку українськими НПЗ, а також до різкого зростання цін на нафтопродукти.

Свою стурбованість можливим введенням мит у спільному листі прем'єр-міністру України виклали посольства Литви, Румунії та Польщі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!