Депутати визначили, хто зможе займатися експортом зерна

Понеділок, 28 лютого 2011, 14:41

Депутати Верховної ради визначили тих, хто має право займатися експортом зерна за зовнішньоекономічними договорами.

Про це свідчить законопроект №8163, зареєстрований у парламенті 25 лютого, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Авторами проекту є депутати Інна Богословська (Партія регіонів), Марина Перестенко (Комуністична партія) та Іван Сідельник (БЮТ).

Зміни пропонується внести до закону "Про зерно та ринок зерна в Україні".

Реклама:

Згідно з проектом, експорт зерна за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) здійснюється сільськогосподарськими товаровиробниками зерна в обсягах власного виробництва, іншими суб'єктами господарювання, які діють на ринку зерна, в обсягах передбачених договорами (контрактами) з сільськогосподарськими товаровиробниками на вирощування зернових культур, які здійснили авансові платежі в обсязі не менше 50% ціни відповідної продукції, що склалася на біржовому ринку України, на строк не менший вегетаційного періоду вирощування відповідної сільськогосподарської культури, і Державним оператором із забезпечення експорту зерна.

У 2011 році дозволяється як виняток суб'єктам господарювання, які діють на ринку зерна, зараховувати до обсягів експорту обсяги озимих зернових культур, авансові платежі за якими здійснені не пізніше 15-ти денного терміну з дня вступу цього закону.

Також у проекті дано визначення терміну "державний оператор із забезпечення експорту зерна", яким є державне підприємство або господарське товариство, частка держави в статутному фонді якого 25% і більше, яке визначене на конкурсних засадах Кабінетом иіністрів на здійснення експорту зерна та продуктів його переробки за зовнішньоекономічними договорами (контрактами).

Як відомо, у парламенті також зареєстрований законопроект №8053 від 2 лютого 2011 року, авторами якого є Віталій Борт (Партія Регіонів), Марина Перестенко (Комуністична Партія), Сергій Терещук (Блок Литвина), Іван Сідельник (БЮТ).

Відповідно до законопроекту, експорт об'єктів державного цінового регулювання пропонується здійснювати сільськогосподарськими товаровиробниками таких об'єктів в обсягах власного виробництва та Державним агентом із забезпечення експорту об'єктів державного цінового регулювання.

Перелік таких об'єктів встановлюється Кабінетом міністрів щорічно за результатами моніторингу аграрного ринку.

Між тим, представники аграрних об'єднань і експерти вже розкритикували норми проекту №8053, який, за їхніми словами, впроваджує державну монополію на ринку експорту аграрної продукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: