Китай скуповує японські компанії

Понеділок, 28 лютого 2011, 11:50

Підконтрольні державі китайські фонди, що діють через підставні структури, за 2010 рік більш ніж удвічі збільшили свої інвестиції в "блакитні фішки" Японії.

Через підрозділи британського банку HSBC і американської компанії State Street вони уже придбали активів на суму майже в 20 млрд. доларів, пише газета "Дело".

З вересня по квітень 2010 року в структурі власників багатьох великих японських компаній з'явилося якась юридична особа - SSBT OD05 Omnibus Account Treaty Clients, а також її брат-близнюк SSBT OD05 Omnibus Account China Treaty Clients.

Причому майже у всіх випадках цим структурам вдавалося потрапити до десятки, а іноді навіть у п'ятірку найбільших власників акцій таких японських гігантів, як Toshiba, Kirin Holdings, Tokyo Electric Power, Shiseido, Sony, Mitsubishi UFJ Financial Group, і багатьох інших.

Реклама:

Приміром, частка одного з них в Sony становить 1,6% (шостий за величиною акціонер компанії), а в Sumitimo Trust & Banking та Mitsubishi Corp. інший належить 1,13 і 1,46% відповідно.

Ці компанії, стверджують неофіційні джерела, діють в інтересах суверенної інвестиційного фонду з Піднебесної China Investment Corp. (CIC).

Водночас, як вважають в Japan Shareholder Services, спільному підприємстві Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corp. і Australia's Computershare, за спиною SSBT OD05 стоїть інша китайська державна структура - Державне управління по валютних ринках (SAFE).

Так чи інакше, кінцевий бенефіціар таємничих компаній вжив усі необхідні запобіжні заходи для того, щоб залишитися в тіні.

Всі придбані в японських корпораціях частки не перевищують 5% від загальної кількості акцій, що згідно з японським законодавством дозволяє власникові паперів не розкривати про себе інформацію в повному обсязі.

Подібні портфельні вкладення таємного інвестора також нітрохи не турбують керівництво самих японських "блакитних фішок" - досі "близнюки" SSBT OD05 не подавали ніяких ознак життя і вже тим більше не втручалися в управління бізнесом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!