Інвестиціям в Україну заважають Податкова і Митниця

Неділя, 27 лютого 2011, 10:40

Посол Франції в Україні Жак Фор вважає, що дії Державної митної служби і Державної податкової служби перешкоджають залученню іноземних інвестицій в Україну.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна", передають "Українські новини".

Зі слів посла, аналізуючи конкретні приклади складнощів, з якими зіштовхуються європейські і, зокрема, французькі компанії у своїй діяльності в Україні, можна виділити 3 основні категорії проблем, першою з яких є позиція Митниці.

"У той час, коли уряд голосно заявляє про велике бажання залучити іноземних інвесторів, представники митної служби останнім часом систематично відмовляються приймати в роботу митні декларації з зазначенням відповідної вартості митних товарів, імпортованих в Україну французькими і європейськими компаніями", - сказав Фор.

Реклама:

Крім того, з його слів, органи Митниці часом самовільно і довільно збільшують розмір митної вартості окремих товарів до 5-6 разів.

"Друга категорія складнощів має місце у відносинах із податковими органами, які у своїй роботі часто прикриваються похвальною самою по собі тезою про боротьбу з корупцією. Ніхто не заперечує цю тезу. Але коли ми бачимо конкретні приклади, конкретні методи, застосовувані для так званої боротьби з корупцією, відразу стає зрозуміло, що тут щось не так", - сказав посол.

На думку Фора, проведення податкових перевірок щомісяця, а то й кожних 2 тижні, створюють умови, які не дають змоги підприємству функціонувати нормально.

Третьою категорією проблем, зі слів посла, є неналежне дотримання в Україні прав інтелектуальної власності, права патентів і стимулювання подібних неправових дій з боку органів юстиції.

Фор вважає, що також актуальними для України є проблеми, пов'язані з непоясненними з погляду принципів права, яке функціонує у Європі, рішеннями судів, високим рівнем корупції.

Посол зазначив, що ці аспекти, а також зниження позицій України в міжнародних рейтингах інвестиційної привабливості дають змогу говорити в цілому про погіршення бізнес-середовища в країні.

Як повідомлялося, у січні Кабінет міністрів прогнозував залучення 100 млрд гривень інвестицій в економіку країни в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: