Ціни на нафту падають

Субота, 26 лютого 2011, 17:04

Ціни на нафту після стрибка поповзли вниз, оскільки учасники ринку очікують збільшення поставок.

Протягом поточного тижня ціна на нафту марки Brent впритул наблизилася до 120 доларів за барель, але до кінця п'ятниці знизилася до 112 доларів, повідомляє ВВС.

Стабілізації на ринку сприяли повідомлення про збільшення видобутку нафти на 10% Саудівською Аравією.

Позитивні новини сировинного ринку внесли впорядкованість і в роботу фондових бірж, на яких спостерігався ажіотаж через порушення нафтових постачань Лівією.

Реклама:

Крім обіцянок Саудівської Аравії збільшити видобуток нафти на 700 тис. барелів на добу і переступити таким чином поріг в 9 млн. барелів на добу, заспокоєнню на фінансових майданчиках сприяла і заява Міжнародного енергетичного агентства про те, що лівійські поставки скоротяться не так сильно, як передбачалося.

Голова агентства Фатіх Бірол, крім цього висловив думку про те, що навіть якщо ціни на нафту і відкотяться до рівня, на якому вони перебували до початку заворушень в Африці і на Близькому Сході, вони все одно будуть небезпечно високими для світової економіки.

"Якщо хвилювання вляжеться, а я сподіваюся, це відбудеться вже незабаром, а ціни при цьому складуть 90-95 доларів, це буде загрожувати економічному відновленню", - сказав Бірол.

У свою чергу, аналітики говорять про те, що прогнозувати зміни вартості нафти внаслідок політичних змін, а не фундаментальних економічних факторів, особливо важко, і припускають, що зниження цін може виявитися недовговічним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!