Обама запровадив санкції проти Лівії

Субота, 26 лютого 2011, 15:19

Президент Сполучених Штатів Барак Обама запровадив односторонні санкції проти Лівії, заморозивши активи лівійського уряду, високопосадовців країни та її керівника полковника Муаммара Каддафі.

Заява Обами пролунала в той час, коли Рада безпеки ООН почала обговорювати пакет подібних заходів, спрямованих на те, аби лівійський режим припинив насильство проти своїх опонентів, передає ВВС.

Президент Обама заявив, що санкції спрямовані проти уряду полковника Каддафі, а не проти лівійського народу.

Своїм наказом він заморозив банківські рахунки лівійського креівника і членів його родини, чільних офіційних осіб, а також тих, хто несе відповідальність за політичні утиски в країні.

Реклама:

Він також наклав арешт на державну власність Лівії у США, щоб захистити її, як сказав Обама, від неналежного використання полковником Каддафі та його прихильниками.

Європейський Союз також оголосив, що вдається до подібних заходів, а Рада безпеки ООН обговорює резолюцію, яка передбачає запровадження санкцій, а також ембарго на постачання зброї.

Надзвичайне засідання Ради ООН з прав людини у Женеві порекомендувало тимчасово виключити Лівію зі своїх лав і дало дозвіл на міжнародне розслідування насильства в країні із перспективою на притягнення винних до відповідальності.

Дипломати кажуть, що Франція і Британія подали проект резолюції, що містить пакет заходів, спрямованих на ізоляцію політичної та військової еліти Лівії.

У Брюсселі проблему Лівії обговорюють посли в НАТО.

Ці кроки не стануть прямою інтервенцією заради порятунку життя людей.

Скоріше за все вони дадуть надію і стануть політичним посланням лівійському народу, яке заохочуватиме виходити з лав полковника Каддафі і переходити на бік тих, хто вимагає реформ.

Голосування в ООН відбудеться у наступні кілька днів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!