"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Арбузов стверджує, що не має конфліктів зі Стельмахом

П'ятниця, 25 лютого 2011, 18:28

Глава Нацбанку Сергій Арбузов уже встиг відмовитися від багатьох підходів, введених його попередником Володимиром Стельмахом.

Про це він розповів в інтерв'ю ZN.UA.

"Від багатьох підходів, які були прийняті під час Стельмаха, ми вже відмовилися і ввели нові. І в монетарній політиці, і в управлінні банківською системою", - сказав глава НБУ.

"Втім, це зовсім не означає якогось конфлікту в стосунках: ми досить часто спілкуємося, дискутуємо. Та й у цілому, там, де це можливо, ми намагаємося зберігати спадкоємність політики Національного банку", - заявив Арбузов.

Реклама:

"По-перше, ми сьогодні активно розвиваємо ринок інструментів хеджування, які дозволяють банкам страхуватися від валютних ризиків. Володимир Семенович, як відомо, ставився до цього питання достатньо консервативно", - зазначив він.

"Він вважав, що оскільки в країні немає розвиненого фінансового і, зокрема фондового ринку, то нема чого і хеджувати, адже цим тільки розв'язуються руки спекулянтам", - заявив Арбузов.

На його переконання, "людям треба дати хоча б елементарні інструменти, щоб вони їх апробували і були готові до застосування, коли фінансові ринки досить розвинуться".

"Володимир Стельмах вважає, що плодити сьогодні нові банки, власники яких знову через два роки будуть не в змозі виконувати зобов'язання, дискредитуючи систему, теж не можна. І я його підтримую. Тут у нас з Володимиром Семеновичем погляди багато в чому збігаються", - зазначив Арбузов.

"Щодо дуже багатьох позицій немає пояснення, чому так, навіщо потрібен такий циркуляр або норматив. І тільки зараз я розбираюся і розумію, що тут можна інакше розгорнути показники, розуміючи реальні ризики", - заявив він.

"Звичайно, ті знання і досвід, які я отримав у комерційному секторі, зараз мені дуже допомагають. Я чітко розумів і зараз розумію, що банківській системі потрібно, від чого вона страждає, які показники і звітність надмірно ускладнені", - уточнив голова НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!