Азаров "загорівся" бажанням Тимошенко про НПЗ

П'ятниця, 25 лютого 2011, 09:42

Прем'єр Микола Азаров висловив зацікавленість в будівництві нового НПЗ для переробки легкої високоякісної нафти з Азербайджану.

"Зараз вже на рівні експертів опрацьовуються деякі спільні проекти. Мова йде про будівництво на Чорноморському узбережжі нового нафтопереробного комплексу з глибокої переробки азербайджанської та каспійської нафти", - сказав Азаров під час зустрічі з міністром закордонних справ Азербайджану Ельмаром Мамедьяровим.

Аналогічні заяви були візитною карткою Юлії Тимошенко, попередниці Азарова на прем'єрській посаді, пише видання "Экономические известия".

Представники її команди вели переговори як з азербайджанськими, так і з лівійськими партнерами про можливість реалізації спільного проекту: держкомпанії, що займають лідируючі позиції в нафтовому секторі цих країн, мають на меті розширення ринків збуту своєї сировини і хочуть отримати доступ до кінцевих споживачів в інших країнах.

Реклама:

Проте протести в Лівії відсувають перспективу розвитку співпраці Києва і Тріполі на невизначений термін.

Тому ініціатива Баку, що стосується розширення присутності в українському нафтогазовому секторі, через майже десять років має шанси перейти з політичної в практичну фазу реалізації.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості попередньо підрахували, що обсяг інвестицій у будівництво НПЗ потужністю 8-12 млн. тонн на рік може скласти не менш 3 млрд. євро зі строком будівництва шість-вісім років.

Також для розгляду урядом готові проекти умов проведення тендера та інвестиційної угоди щодо будівництва нового НПЗ.

Згідно з цими документами, замовником реалізації проекту виступає НАК "Нафтогаз Україна".

Головний інвестор буде визначений за результатами спеціального конкурсу.

Згодом НАК повинна буде також провести тендер для визначення компанії - розробника ТЕО, з досвідом у даній сфері не менше п'яти років.

"Учасниками тендеру серед інвесторів можуть бути юридичні особи України або іншої країни, в тому числі - об'єднання юридичних осіб, створені в Україні чи за її межами. Тендер повинен проводитися за наявності не менше двох учасників", - йдеться в пропозиціях Міненерговугілля.

За умовами інвестугоди, "Нафтогаз" за підтримки Кабміну повинен сприяти виділенню земельної ділянки під будівництво нового НПЗ та автозаправних станцій, через які буде реалізовуватися продукція заводу, а також введенню пільг для здійснення проекту.

Нереалізовані нафтопродукти на українському ринку інвестор за письмовою угодою з замовником зможе експортувати.

Також інвестор зобов'язаний буде укласти з "Нафтогазом" договір про конфіденційність, завдяки якому інформація про особливості здійснення проекту з будівництва НПЗ і його роботі буде закритого характеру.

Якою буде остаточна редакція документів з будівництва нового НПЗ, вирішить уряд після розгляду і узгодження в профільних відомствах проектів інвестугоди та умов проведення тендеру.

Експерти ж як і раніше розходяться в думці, чи потрібен Україні новий НПЗ, коли в країні вже побудовано шість заводів, завантаженість яких з кожним роком знижується.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!