Європа не хоче збільшувати залежність від "Газпрому"

Четвер, 24 лютого 2011, 19:53

На сьогодні уже чверть європейського газового імпорту походить з Росії.

Збільшення поставок газу до Європи і, таким чином, зростання залежності від російського державного концерну-монополіста "Газпрому", Брюссель прагне уникнути, передає Deutsche Welle.

Хоча, наприклад, німецький експерт з енергетичних питань Роланд Ґьотц поширені в ЄС страхи вважає перебільшенням.

За його словами, обидва партнери - і ЄС, і Росія - залежні один від одного.

Реклама:

Водночас, Брюссель і далі робить ставку на проект "Набукко".

Через цей газопровід Євросоюз планує отримувати в майбутньому каспійський газ - насамперед з Азербайджану, Туркменістану і, можливо, з Ірану, в обхід Росії.

Підтримувати російський проект South Stream ("Південний потік") ЄС не буде, у цьому переконана Клаудіа Кемперт з Німецького інституту економічних досліджень.

"Я розумію Росію, яка намагається знайти підтримку для різних проектів. Але я можу собі уявити, що Європа скоріше буде прихильна до "Набукко", оскільки ідеться про те, щоб диверсифікувати постачальників", - пояснила економіст.

У Європейській Комісії, однак, існують голоси на користь злиття двох проектів в один.

Тим часом Ґергард Манґотт із Іннсбрукського університету вважає це нереальним: "Шість членів консорціуму "Набукко" чітко ж дали зрозуміти, що негативно ставляться до об'єднання проектів. "Газпром" цього не хоче, "Набукко" теж, а коли обидві сторони проти, я вважаю нереальним, щоб у майбутньому щось змінилося".

Кемферт навіть сумнівається, що можна реалізувати ці два проекти одночасно: через надмірну пропозицію газу на світовому ринку ціни є дуже низькими.

До того ж, на ринку вже можна дешево і гнучко замовляти зріджений газ.

"Постає запитання, наскільки потрібні ще газові коридори на додаток до "Північного потоку" чи "Набукко" або інших газомагістральних проектів - чи справді нам потрібен "Південний потік",- заявила експерт.

У свою чергу, фахівець з енергетики Роланд Ґьотц вказує на те, що вартість будівництва "Набукко", - майже 8 млрд. євро, у два з половиною рази нижча, ніж прогнозований кошторис "Південного потоку".

Цей проект, за словами Ґьотца, є проектом престижу для Путіна та політико-стратегічним проектом "Газпрому", щоб додатково до "Північного потоку" ще більше обійти Україну.

"В уявленні "Газпрому" Україна, вочевидь, є відносно ненадійним транзитером", - пояснює Ґьотц.

Як відомо, у четвер прем'єр-міністр Росії Володимир Путін відвідує Брюссель.

На переговорах йдеться, зокрема, про прийняття Росії до лав Світової організації торгівлі (Україна є членом СОТ з 16 травня 2008 року), про безвізовий режим та енергетичні питання.

У межах переговорів щодо СОТ Європейський Союз вимагає змінити практику, за якою одні й ті ж компанії і управляють газотранспортними мережами, і торгують газом.

Російська сторона категорично відкидає цю вимогу з боку ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!