Думка експерта: Покращення споживчих настроїв до літа чекати не варто

Четвер, 24 лютого 2011, 15:01

За даними GfK Ukraine і Міжнародного центру перспективних досліджень, індекс споживчих настроїв в Україні у січні 2011 року різко знизився на максимальний рівень із серпня 2010 року - на 7,3 пункту, до 75,1 пункту.

Загальний показник споживчих настроїв впав до річного мінімуму - 74,3 пункту.

Керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко основною причиною погіршення цього показника називає зростання цін і високі витрати населення в період новорічних свят.

"Темпи інфляції в січні 2011 року склали 1% після 0,3% і 0,8% в листопаді і грудні 2010 року", - нагадав він.

Реклама:

"Зростання цін на основні продукти харчування (+1,3%), транспортні послуги (+2,4%) і послуги ЖКГ (+1,4%) у минулому місяці не додало оптимізму споживачам. Індекс інфляційних очікувань населення у січні підвищився на 3,4 пункту до 187,6", - зазначив Івченко.

Ще однією причиною зниження споживчих настроїв експерт називає традиційне для кінця січня зниження споживчої активності через високі витрат під час новорічних свят.

"Населення в січні знизило оцінку свого поточного матеріального стану на 9,9 пункту до 68,6, індекс економічних очікувань також знизився на 5,5 пунктів до 78,7. Спираючись на випереджальний економічний індикатор - різницю між індексом очікування споживачів і індексом поточного матеріального стану, можна зробити висновок, що споживчі настрої українців ще кілька місяців будуть залишатися на низькому рівні", - відзначив він.

"Повернення індексу споживчих настроїв до рівня травня 2010 року, імовірно, відбудеться тільки влітку поточного року", - прогнозує Івченко.

"Відновленню цього показника більш високими темпами перешкоджає підвищення інфляційних очікувань у суспільстві і відносно невисокі темпи зростання доходів населення", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!