Нафта може подорожчати до 220 доларів

Четвер, 24 лютого 2011, 14:30

Насильство в Лівії і побоювання того, що безлади поширяться на інші райони Північної Африки і Близького Сходу, можуть обернутися найбільшим нафтовим шоком з часів першої війни у Перській затоці.

Про це пише британська The Guardian, передає inosmi.ru.

"До половини видобутку нафти в Лівії зараз імовірно зупинено у результаті кризи, яка охоплює країну, що створило побоювання з приводу постачань, що призвели до зростання цін на сиру нафту марки Brent до позначки вище 110 доларів за барель, і тепер ціни переживають найбільший триденний стрибок за рік", - зазначають автори статті Саймон Гудлі і Террі Малікастер.

Японський банк Nomura у своїй аналітичній записці для клієнтів написав: "Найбільш близькою аналогією до нинішньої нестабільності на Близькому Сході і в Північній Африці є війна у Перській затоці 1990-1991 років. Якщо Лівія і Алжир разом припинять виробництво, ціни можуть перевищити 220 доларів за барель і резервні потужності ОПЕК можуть скоротитися до рівнів війни у Перській затоці або коли ціни досягли 147 доларів у 2008 році".

Реклама:

Тривожні оцінки частково поділяє Марко Дунанд, голова і співзасновник швейцарської трейдингової групи Mercuria Energy.

За його прогнозами, ціна на нафту може досягти 150 доларів за барель, якщо поширення нестабільності продовжиться.

"Я не хочу випереджати події, але є сценарії, за якими нафта, без сумнівів, може перевищити 150 доларів, і ці сценарії пов'язані з ситуацією на Близькому Сході", - сказав він.

Дунанд оцінив ймовірність досягнення позначки 150 доларів за барель у 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!