"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

КРУ виявило в "Укрспирті" зловживань на 1,2 мільярда

Четвер, 24 лютого 2011, 12:55

Голов КРУ в результаті ревізії держконцерну "Укрспирт" за період 2008-2009 років і за 9 місяців 2010 року виявило порушень на майже 1,2 млрд. гривень.

Про це йдеться в повідомленні КРУ.

Згідно з повідомленням ревізії були проведені на 67 держпідприємств, які входять до складу концерну.

Більшість фінансових порушень - на суму 902 млн. гривень, або 76% - були допущені під час закупівель за державні кошти товарів, робіт або послуг.

Реклама:

Зокрема, спиртозаводи Львівській області закупили зернові і ферменти для виробництва спирту без застосування відповідних тендерних процедур або з порушенням тендерного законодавства.

Сума допущених порушень перевищила 223 млн. гривень.

Спиртозаводи Івано-Франківській області здійснили такі ж закупівлі на загальну суму понад 260 млн. гривень, Вінницької - на 136 млн. гривень, Волинської, - на 67 млн. гривень, Чернігівської - на 62 млн. гривень.

Порушенням тендерного законодавства при закупівлі спиртозаводами матеріальних цінностей виявлено практично в усіх регіонах України.

Закупівля сировини за завищеними цінами призвела до збитків спиртозаводів на загальну суму 13,9 млн. гривень.

Наприклад, випадки подібного зловживання виявлено на підприємствах Вінницької, Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Полтавської, Рівненської і Чернігівської областей.

Втрати фінансових і матеріальних ресурсів, допущені в результаті порушень законодавства, перевищують 36 млн. гривень.

Всупереч вимогам Господарського кодексу і положенням статуту "Укрспирт" підприємства переказували на його утримання частину чистого доходу замість прибутку.

У цілому ця сума становила понад 10 млн. гривень.

Такі порушення виявлено на державних підприємствах Вінницької, Волинської, Житомирської, Київської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Черкаської і Чернігівської областей.

Ревізіями була виявлена також прихована приватизація майна "Укрспирт" шляхом доведення їх до штучного банкрутства через штучне створення кредиторської заборгованості.

Заборгованість щодо виплати зарплати працівникам спиртних підприємств перевищила 10 млн. гривень.

Також виявлено одну із схем, яка може свідчити про відмивання грошових коштів в особливо великих розмірах, виявлено ряд фактів, які можуть свідчити про виробництво неврахованого спирту.

Майже половина підприємств концерну "Укрспирт" збиткові.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!