Монополізацію експорту зерна депутати розглянуть 1 березня

Четвер, 24 лютого 2011, 09:35

Законопроект № 8053 "Про державну підтримку сільського господарства України" яким змінюються правила експорту об'єктів держрегулювання, буде винесено на розгляд парламенту 1 березня.

Про це повідомив джерело в аграрному комітеті Верховної ради, пише "Дело".

Цю ж дату раніше назвав один з авторів законопроекту - депутат Сергій Терещук. Зараз на сайті парламенту зазначено, що документ опрацьовується в комітеті.

Нагадаємо, що головне науково-експертне управління парламенту раніше винесло ряд істотних зауважень до документа, тому до моменту потрапляння в сесійний зал, він, швидше за все зазнає істотних змін.

Реклама:

За задумом авторів законопроекту, експорт об'єктів держрегулювання зможуть здійснювати тільки безпосередні її виробники або державний агент.

Список об'єктів цінового держрегулювання досить широкий і включає в себе всі основні аграрні позиції: пшениця тверда, пшениця м'яка, зерно суміші пшениці та жита - меслин, кукурудза, ячмінь, жито озиме, жито ярове, горох, гречка, просо, овес, соя, насіння соняшнику, насіння ріпаку, насіння льону, шишки хмелю, цукор-пісок - буряковий, борошно пшеничне, борошно житнє, м'ясо і субпродукти забійних тварин та птиці, молоко сухе, масло вершкове, олія соняшникова.

Основною метою новації депутати називають підвищення доходів сільгоспвиробників - після прийняття документа в аграріїв з'явиться можливість безпосередньо експортувати зерно, не вдаючись до допомоги посередників-зернотрейдерів.

Однак на практиці - навіть якщо припустити що окремим господарствам з числа великих вдасться укласти міжнародний контракт і сформувати достатню партію зерна - аграрії навряд чи зуміють стати експортерами.

Тому швидше за все фактично "зіграє" побічна частина законопроекту - монополізація всього експорту через державного агента.

У розпорядженні держави є вся необхідна для експорту інфраструктура. Так, в ході реформування ДАК "Хліб України" Державною продовольчо-зерновою корпорацією були передані портові елеватори, Миколаївський та Одеський.

Учасники ринку виступили категорично проти прийняття документа.

Передбачувані законопроектом нововведення були настільки радикальними, що стали причиною візиту в Україну Бетсі Хафнер, представника управління торгового представництва США - USTR - відомства, яке займається питанням торгової політики країни.

Якщо документ буде прийнятий у первісному вигляді або без глобальних змін по суті, для зернотрейров це означає перехід на роботу на FOB, тобто у порту.

Умови FOB передбачають, що продавець зобов'язаний доставити товар у порт і завантажити на вказане покупцем судно; витрати з доставки товару на борт судна лягають на продавця.

Якщо рішення про зміну правил експорту буде прийнято, то ринок почне жити по-новому вже з наступного сезону - з 1 липня 2011 року.

Можливо, саме з цим пов'язана впевненість міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка в тому, що в наступному сезоні Україна не буде вводити обмеження експорту.

Адже якщо здійснювати експорт буде тільки один зернотрейдер - державний, то необхідності в квотах в уряду апріорі немає.

Проте державі, навіть при бажанні контролювати весь експорт зерна, все одно доведеться співпрацювати з приватниками, хоча б тому що в їх руках знаходяться основні перевалочні потужності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!