Каддафі вирішив підірвати нафтопроводи?

Середа, 23 лютого 2011, 17:44

Лідер Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі віддав наказ підготувати диверсії на нафтопроводах країни.

Про це пишуть західні ЗМІ із посиланням на джерело, близьке до лівійського уряду, повідомляє "ТСН".

Вибухи на нафтопроводах і нафтопереробних заводах повинні стати посланням Каддафі маніфестантам:"Або я, або хаос!".

За словами джерела, Каддафі розуміє всю важкість свого становища і усвідомлює, що не зможе повернути собі колишню владу після заколотів по всій країні, однак збирається змусити своїх супротивників пошкодувати про зраду, перетворивши Лівію у нове Сомалі.

Реклама:

Лівійський лідер відчуває себе зрадженим засобами масової інформації та політиками Заходу.

Також Каддафі планує випустити із в'язниць бойовиків-ісламістів в надії на те, що вони посприяють наступу хаосу в країні.

Як повідомило джерело, Каддафі наразі користується підтримкою лише свого племені аль-Каддафі та невеликої частини армії, близько 5 тис. осіб.

Журнал Time відзначає, що та ж людина, яка розповіла про можливі диверсії, кілька тижнів тому стверджувала, що революційні маніфестації, аналогічні подіям в Тунісі та Єгипті, в Лівії неможливі через міцні зв'язки Каддафі із місцевими племенами.

Як повідомлялося, зворушення у Лівії уже спровокували зростання ціни на нафту.

Зокрема, американська нафта сорту West Texas Intermediate (WTI) у понеділок зросла в ціні до 93 доларів за барель - це подорожчання на 1,5 долара, ціна європейської північноморської нафти (Brent) зросла на 3 долари - її можна було купити за 105 доларів за барель.

Побоювання, що безлади в Лівії поширяться на поки спокійні країни Близького Сходу, спричинили також зростання вартості долара та єни на тлі посилення інтересу до активів "тихої гавані".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!