"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Зернотрейдери можуть вивезти 15 мільйонів тонн зерна

Середа, 23 лютого 2011, 14:57

Уряд може збільшити розмір квотування експорту зерна, якщо в Мінагропроді зможуть підрахувати фактичні залишки зерна у населення.

Зокрема, додатково можуть дозволити експортувати 500-800 тис. тонн для пшениці і 2-2,5, млн.. тонн для кукурудзи.

"Оскільки Україна експортувала 4,5 млн. тонн зерна протягом липня-жовтня, до введення квот, загальний обсяг експорту до кінця березня може становити 11,4 млн. тонн, і ще 2,5-3,3 млн. тонн будуть, можливо, експортовані в квітні-червні в залежності від встановлених додаткових обсягів квот", - сказала в коментарі "Економічній правді" старший аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

Вона нагадала, що квотування було введено 18 жовтня 2010 року і згодом було продовжена до кінця березня, причому обсяг експорту зерна за вказаний період був обмежений до 6,9 млн. тонн.

Реклама:

"Дані оцінки відповідають нашим прогнозом річного обсягу експорту в 14-15 млн. тонн і є нейтральним для акцій компаній", - додала Левченко.

Варто відзначити, що вартість пшениці 3-го класу зараз становить 240 доларів за тонну. Ще в кінці січня вона не перевищувала 208 доларів, що говорить про те, що протягом трьох тижнів ціна зростала на 10% у тиждень.

В портах ця пшениця оцінюється в 355 доларів за тонну. Фуражні сорти - в 320 доларів за тонну.

Внутрішня ціна на кукурудзу становить 233 проти 202 долара за станом на кінець січня.

Найменше додав у ціні за аналогічний період ячмінь. Його вартість збільшилася з 218 до 233 долара за тонну.

Нагадаємо, уряд США стурбований постійним втручанням уряду України в роботу зернового ринку, а саме намірами створити державну монополію і небажанням зняти обмеження на експорт зернових. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!