"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прокуратура шукає слід Васадзе у "швидких" Тимошенко

Середа, 23 лютого 2011, 12:45

Генпрокуратура отримала судову санкцію на виїмку конфіденційних документів в австрійському банку UniCredit Bank Austria AG.

Відповідну постанову суду було прийнято на початку лютого, пише видання "Дело".

З банком UniCredit Bank Austria AG уряд Юлії Тимошенко у 2009 році уклав договір про надання кредиту під держгарантії для закупівлі санітарних автомобілів Opel Combo.

А в січні 2011 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу у зв'язку з численними порушеннями при підготовці і реалізації цього інвестпроекту.

Реклама:

Представники прокуратури у суді обгрунтували необхідність розкриття банківської таємниці розслідуванням кримінальної справи за фактом зловживань урядовими чиновниками і співробітниками митної служби в 2009 році під час закупівлі 1000 німецьких автомобілів Opel.

Одним з фігурантів справи є Юлія Тимошенко, яку звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень.

Крім того, до схеми постачання німецьких автомобілів була залучена компанія "Українська автомобільна корпорація", підконтрольна народному депутатові від Блоку Тимошенко Таріелу Васадзе.

В даний час слідство намагається з'ясувати роль цієї фірми в скандальному придбанні Кабміну.

У ході розслідування прокуратура встановила, що уряд Тимошенко в серпні 2009 року погодив пропозицію МОЗ про залучення кредиту для закупівлі лікувально-профілактичними установами устаткування, транспортних засобів, виробів медичного призначення та лікарських засобів під державну гарантію.

14 вересня 2009, ще до затвердження інвестиційного проекту Кабміном, держкомпанія "Укрмедпостач" уклала договір з Vamed Engineering GmbH & CO KG щодо постачання 15 найменувань медичного обладнання на загальну суму 99,5 млн. євро.

У тому числі йшлося про продаж 1000 автомобілів Opel Combo вартістю 12,5 тис. євро за одиницю до оподаткування.

Своєю постановою від 23 вересня 2009 року Кабмін дозволив підписати договір між "Укрмедпостач" та банком UniCredit Bank Austria AG про залучення під державну гарантію кредиту на суму до 85 млн. євро для реалізації цього проекту.

Одночасно було схвалено проект Гарантійної угоди між Кабміном і банком UniCredit Bank Austria AG.

Підписати його уряд уповноважив тодішнього першого заступника міністра фінансів Ігоря Уманського.

Мінфін повинен був забезпечити обслуговування та погашення позики за рахунок коштів держбюджету на 2010 рік і наступні роки, що передбачатимуться Міністерству охорони здоров'я на зазначені цілі.

"Постанови Кабміну були прийняті всупереч вимогам Конституції, згідно якої виключно законами встановлюються Держбюджету і бюджетна система, порядок створення і погашення внутрішнього і зовнішнього боргу, виключно законом про держбюджет визначаються будь-які видатки на загальносуспільні потреби, раз заходів і цільове спрямування цих видатків", - йдеться в судових матеріалах.

Слідчі наполягають, що інвестпроектом було передбачено придбання автомобілів Opel Combo, які не відносяться до спеціалізованого автотранспорту і не призначені для надання медичної допомоги, оскільки не є виробами медичного призначення.

Згідно з висновками спеціаліста Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, вартість кожного придбаного автомобіля Opel Combo з урахуванням нарахованих податків, зборів та обов'язкових платежів на 47,8 тис. гривень перевищує роздрібну ціну автомобіля Opel Combo, який можна було купити в України.

Таким чином, на партії з 1000 автомобілів, придбаної за завищеними цінами, держбюджету було завдано збитків на суму 47,8 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: