ЄС заморозив фінансування України через держзакупівлі

Середа, 23 лютого 2011, 09:10

Євросоюз офіційно повідомив Україну про призупинення бюджетної допомоги органам державної влади у зв'язку з внесенням Верховною радою змін до процедури держзакупівель.

Про проблеми, пов'язані зі зміною закону про державні закупівлі, президент Віктор Янукович заявив на засіданні комітету з економічних реформ, пише видання "Комерсант-Україна".

Поправки були ухвалені 11 січня. Верховна рада включила енергетичні товари, а також послуги водопостачання та водовідведення до числа тих, які можна закуповувати, минаючи тендерні процедури.

Закон про внесення змін вже підписаний президентом. Це рішення й викликало негативну реакцію Брюсселя.

Реклама:

Посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що ЄС заморозив надання Києву бюджетної підтримки.

Джерело в Брюсселі висловило обурення тим, що Київ збільшив кількість винятків із тендерного законодавства.

"Нам говорять, що треба терміново закуповувати ці товари і послуги, тому що зима, не можна чекати. Але ж зима - це не екстрений захід, а запланований", - пояснив співрозмовник.

Санкції ЄС вже призвели до того, що Україна не отримала запланований транш у 31 млн. євро на програми підвищення енергоефективності.

"Євросоюз офіційно проінформував нас про призупинення надання бюджетної допомоги", - розповіла прес-секретар Нацагентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів Тетяна Коврига.

Вона зазначила, що в листі ЄС мова йде про призупинення бюджетної підтримки в цілому, а не тільки даного траншу.

Припинені як нові програми - наприклад, реалізація транспортної стратегії, 65 млн. євро, так і програми, які раніше фінансувалися - допомога у сфері енергетики, 42 млн. євро.

У разі продовження конфлікту втрати Україною тільки в 2011 році перевищать 100 млн. євро і надалі будуть рости.

Частина цих програм розпланована до кінця 2013 року.

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що знає про рішення ЄС заморозити надання допомоги, але зазначив, що інформація видання про мотиви рішення Брюсселя некоректна.

Проте Тейшейра спростував його слова: "Наше рішення пов'язане тільки з процедурою держзакупівель, з прийнятими недавно доповненнями до закону. Інших причин немає".

За інформацією видання, Брюссель вимагає не тільки скасувати зміни до закону про держзакупівлі, а й внести в нього додаткові поправки.

У разі якщо Київ і Брюссель не досягнуть компромісу, кількість санкцій може збільшитися.

"Ці зміни входять у протиріччя з вимогами Світового банку, що вплине на його рішення за кредитами для України", - сказав один зі співрозмовників видання.

Крім того, позиція Києва ускладнює переговори про надання Євросоюзом кредиту Україні на суму 610 млн. євро, які зараз ведуться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!