"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" стане конкурентом "Газпрому" в Польщі?

Середа, 23 лютого 2011, 09:01

Кабінет міністрів готує постанову, яка дозволить експортувати газ з України до Польщі.

У прес-службі уряду підтвердили, що "готується постанова, яка врегулює експорт незначних обсягів газу до Польщі", але відмовилися від подальших коментарів, пише видання "Комерсант-Україна".

Документ планується затвердити до кінця тижня, а вже до кінця року - експортувати до 300 млн. кубометрів газу.

У жовтні 2010 року "Нафтогаз" відновив експорт українського газу до Польщі.

Реклама:

Дочірнє підприємство державної "Укргазвидобування" здійснювало поставки до польського міста Хрубешув. За цей час було експортовано менше 10 млн. кубометрів газу.

Але з 1 січня поставки були припинені.

"Це пов'язано з тим, що за контрактом з "Газпромом" ми з початку року не можемо експортувати російський газ. А газ власного видобутку повинен продаватися тільки на внутрішньому ринку, згідно з постановою Кабміну № 1729 від 27 грудня 2001 року "Про забезпечення споживачів природним газом", - говорить джерело в Міненерго.

За словами співрозмовника, в Кабміні готують зміни до цієї постанови, які дозволять у поточному році експортувати в Польщу до 300 млн. кубометрів газу, а в майбутньому - до 3 млрд. кубометрів на рік.

З урахуванням підвищення з березня цін на газ на польському ринку до $ 290-300 за тисячу кубометрів "Нафтогаз" в цьому році зможе виручити від продажу заявленого об'єму до 90 млн. доларів.

У Міненерго впевнені, що з урахуванням заявлених обсягів експорту Україні вистачить газу для внутрішніх потреб. "За контрактом з російською монополією ми купуємо більше газу, ніж споживаємо", - відзначають в міністерстві.

Тим не менше в російській монополії стурбовані планами України щодо експорту.

"З невеликим перетіканням газу у розмірі 100-200 млн. кубометрів ще можна погодитися, але обсяг понад 1,5 млрд. кубометрів при ємності польського газового ринку в 14 млрд. кубометрів - це десята частина ринку і конкуренція для нашого палива", - заявило високопоставлене джерело в "Газпромі".

За його словами, в монополії постараються шляхом переговорів переконати Україні поставляти не більше 1,5 млрд. кубометрів. У Міненерго і "Нафтогазі" поки не дають оцінку таким вимогам.

Втім, в майбутньому "Газпрому" не вдасться зупинити експорт газу з України.

"Після того як в Україні буде побудовано ЗПГ-термінал, в країні з'являться додаткові 5-10 млрд. кубометрів газу, які можна буде експортувати на ринок Східної Європи. Тоді російська монополія, в принципі, не зможе вплинути на реекспорт газу - поставки буде здійснювати не "Нафтогаз", з яким в "Газпрому" укладений контракт, а приватні експортери ", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!