У кризу в світі продали зброї на 15 мільярдів

Вівторок, 22 лютого 2011, 13:11

Ринок зброї продемонстрував упевнене зростання навіть у кризу.

У 2009 році продажі озброєння у всьому світі зросли на 8% в порівнянні з попереднім роком, а загальний обсяг продажів становив 14,8 млрд. долара, передає Газета.Ru.

Повідомляє в своїй щорічній доповіді Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем світу - SIPRI.

У доповіді SIPRI проаналізовані дані про продажі зброї 100 найбільших світових виробників.

Реклама:

Список очолив американський авіакосмічний концерн Lockheed Martin, який витіснив з першого місця лідера 2008 року - британську BAE Systems.

Lockheed Martin - один із сорока п'яти американських виробників, які увійшли до сотні.

Тридцять три компанії в ній західноєвропейські, відзначається в доповіді.

Російських компаній у топ-100 дев'ять, з них три потрапили до рейтингу вперше: це Об'єднана авіабудівна корпорація, Об'єднана двигунобудівна корпорація і "дочка" ОАК МІГ.

Також у топ-100 потрапили російські ППО "Алмаз-Антей", "Сухой", "Іркут", корпорація "Тактичне військове озброєння", "Вертольоти Росії" і "Уралвагонзавод".

У попередній проміжній доповіді SIPRI був відзначений сплеск інтересу імпортерів до військових літаків, що, на думку організації, пов'язане з розвитком систем протиповітряної оборони і появою удосконалених ракет далекого радіусу ураження.

Найбільшими імпортерами військової авіації є Індія - російські винищувачі становлять істотну частину індійського військового авіапарку, для його поновлення Індія в 2010 році підписала з Росією договір на спільну розробку, виробництво і наступну покупку винищувачів п'ятого покоління, ОАЕ і Ізраїль.

Військові літаки - найбільший - 27%, сегмент світового ринку озброєнь.

Втім, відзначають автори доповіді, ймовірно, що потрапляння нових російських компаній в топ-100 світових виробників зброї пов'язано не тільки із зростанням окремих сегментів ринку, але і з появою нових достовірних даних про обсяги продажів компаній.

Як відзначає організація, до списку могли б потрапити й інші російські збройові виробники, однак багато компаній відмовляються надавати SIPRI інформацію про себе і свої обороти.

Саме через відсутність достовірної інформації в топ-100 SIPRI вже багато років не потрапляють китайські компанії.

"У найближчі роки Китай стане одним з найбільших експортерів зброї, хоча поки лідером є США. Китай поки багато в чому працює на потреби власних збройних сил, проте вже зараз займає гарну частку збройового ринку і скоро складе гідну конкуренцію Штатам", - вважає експерт Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін.

За прогнозами SIPRI, ринок озброєння продовжить рости, що, як побоюються автори доповіді, може призвести до дестабілізації обстановки в ряді регіонів світу.

Зокрема, мова йде про країни Азії, чиї уряди демонструють великий апетит до новітніх військових розробок.

Ринок зброї буде рости, незважаючи на будь-які економічні потрясіння, однак відбувається істотний перерозподіл серед покупців, так як світовий центр імпорту зброї зміщується в Азію.

У найближчі роки роль цього регіону на ринку зброї буде тільки зростати - і як імпортера, і як експортера.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: