Митниця може відновити розмитнення газу для Фірташа

Вівторок, 22 лютого 2011, 10:25

Державна митна служба може відновити вільне розмитнення імпортного природного газу для ЗАТ "Укргаз-енерго".

Як стало відомо "Комментариям", таку можливість їй надав Окружний адміністративний суд Києва, який скасував днями урядову постанову, якими імпорт блакитного палива дозволялося вести виключно "Нафтогазу".

"Нафтогаз" став монополістом-імпортером три роки тому, коли Кабмін прийняв постанову № 163 від 5 березня 2008 року "Про реалізацію імпортного природного газу на території України".

Відповідно до неї, Держмитслужба повинна була проводити попереднє митне оформлення імпортного блакитного палива виключно для НАК.

Реклама:

Де-юре дана урядова постанова була прийнято на виконання рішення РНБО від 1 лютого 2008 року "Про заходи стабілізації фінансового стану "Нафтогазу" та ситуації на ринку природного газу".

Де-факто ж ідеологом цього нововведення на газовому ринку була тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, яка таким чином завдавала удару по основному на той період імпортеру - ЗАТ "Укргаз-енерго".

Ця компанія може похвалитися не тільки зовнішньоекономічним контрактом з RosUkrEnergo на імпорт до 60 млрд/ куб м газу / рік, але і впливовим власником в особі Дмитра Фірташа.

Юристи ЗАТ практично відразу відреагували на "митну ініціативу" Тимошенко: вже влітку 2008 року в Окружному адміністративному суді Києва був зареєстрований позов, в якому "Укргаз-енерго" вимагало скасування постанови № 163.

Незважаючи на те, що в той час Тимошенко продовжувала займати прем'єрське крісло, це клопотання було задоволено дуже оперативно.

Так, вже 7 липня 2008 року Окружний адмінсуд Києва визнав, що Кабмін не мав права створювати "Нафтогазу" привілейоване становище, а 9 квітня 2010 року таке ж рішення прийняв Київський апеляційний адмінсуд.

Але влітку минулого року обидва цих вердикти були скасовані, а справу направлено на повторний розгляд до першої інстанції.

20 лютого в рамках цього процесу Окружним адміністративним судом Києва було прийнято фатальне рішення: визнати незаконною постанову Кабміну № 163 в частині розмитнення газу виключно для "Нафтогазу".

Підставою для винесення цього вердикту стало те, що уряд нібито перевищив свої повноваження, вносячи такі зміни в газовий ринок країни.

Кабмін зобов'язаний офіційно оприлюднити дану судову постанову після того як вона вступить в силу.

Судячи з того, що це до цих пір не зроблено, уряд планує оскаржити лютневе рішення Окружного адмінсуду Києва.

Якщо ж юристам Миколи Азарова не вдасться цього зробити, вже найближчим часом Енергетична регіональна митниця отримає повне право розмитнювати газ не тільки для "Нафтогазу", а й інших господарюючих суб'єктів.

Першим серед них напевно виявиться "Укргаз-енерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: