Активи "Хліба України" підуть на насіння

Вівторок, 22 лютого 2011, 09:11
Мінагрополітики підготувало проект постанови, яким частина активів ДАК "Хліб України" передаються в Державний резервний насіннєвий фонд України.

Нагадаємо, що влітку 2010 року ДАК вже позбулася частини кращих своїх активів, пише "Дело".

Тоді більше трьох десятків її підприємств були передані на баланс новоствореної Державної зернової продовольчої корпорації.

Проект постанови Кабінету міністрів "Про заходи з передачі майна дочірніх підприємств ДАК "Хліб України" в державне підприємство "Державний резервний насіннєвий фонд України" був опублікований на сайті Мінагрополітики та продовольства.

Так, до складу Насіннєвого фонду пропонується перевести чотири нинішніх доньки ДАК - Криворізький комбінат хлібопродуктів № 1, Кременецький комбінат хлібопродуктів, Бокіймовській комбінат хлібопродуктів та Чернівецький комбінат хлібопродуктів.

Реклама:

Схема передачі така ж, як і при формуванні Держпродкорпораціі - спочатку зазначені підприємства ліквідуються у статусі "дочок" ДАК, а потім передаються на баланс нового власника.

У документі також зазначається, що Державний резервний насіннєвий фонд належить до сфери управління Мінагропрода.

У міністерстві обґрунтовують необхідність передачі підприємств тим, що ДП "Державний резервний насіннєвий фонд України" потребує власних складських приміщеннях для зберігання насіння.

Планується, що ця передача дозволить забезпечити якісне зберігання насіння Державного резервного насіннєвого фонду в розмірі 5% від щорічної потреби держави в насінні.

Нагадаємо, що прецедент передачі підприємств ДАК "Хліб України" на користь інших структур вже мав місце. Згідно з постановою Кабміну, 36 підприємств ДАКу влітку 2010 року були передані Державній продовольчо-зерновий корпорації.

Це були флагманські підприємства "Хліба України", у тому числі найбільш цінні його активи - портові елеватори.

Потужностей підприємств, які увійшли до складу Держпродкорпораціі, достатньо, щоб забезпечити виробництво 180 тис. тонн борошна і 70 тис. комбікормів проти, відповідно, 1,4 млн. тонн і 848 тис. тонн на рік раніше.

Також новий держагент має в своєму розпорядженні розгалужену мережу регіональних лінійних елеваторів.

Сумарна потужність зберігання зерна переданих підприємств становить 3,2 млн. тонн - це 70% всіх елеваторних потужностей ДАК "Хліб України".

Примітно, що всі виведені в результаті реорганізації зі складу ДАКу підприємства почали свою діяльність з чистого аркуша.

Кабмін завбачливо не обмовив у постанові питання правонаступництва держкорпорації, і її не торкнуться претензії кредиторів до підприємств "Хліба України".

За даними бухгалтерської звітності, на 1 липня 2010 року заборгованість ДАК "Хліб України" перед кредиторами становить 462 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!