"Газпром" визнав, що завжди залежатиме від української ГТС

Понеділок, 21 лютого 2011, 18:18

"Газпром" не може повністю відмовитися від української газотранспортної системи, обмежившись тільки обхідними шляхами.

Про це сказав гендиректор ТОВ "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський на конференції в Москві, організованій ВАТ "Газпром", пише газета "Дело".

"Газотранспортні системи України та Росії створювалися, як єдине ціле, і, отже, для "Газпрому" неможливо повністю відмовитися від транзиту через Україну. Крім того, Україна є найбільшим імпортером російського газу. Тому створення спільного підприємства з Україною надзвичайно важливе для "Газпрому", - зазначив він.

Доповідач зазначив, що Росія в 2009 році заплатила Україна 2,6 млрд. доларів за транзит, і це досить велика сума для того, щоб її просто ігнорувати.

Реклама:

Подмишальський також висловив стурбованість зношеністю української ГТС, що може створити труднощі для Росії.

"У деяких місцях зношеність сягає 90%, і лише в найближчі роки необхідні інвестиції в цю галузь в обсягах не менш як 3 млрд. доларів", - зазначив представник "Газпрому".

Водночас, екс-керівник прес-служби "Нафтогазу України" Валентин Землянський нагадав, що 8 років тому представники російської сторони називали точно такі ж цифри: 90% зношеності і 3 млрд. доларів, але за цей час жодиної серйозної аварії в ГТС не сталося, і система продовжує працювати стабільно.

Як відомо, раніше представники "Газпрому", як правило, підкреслювали, що єдиним способом зберегти хоча б мінімальну завантаження української ГТС є передача її спільному підприємству "Нафтогазу України" і "Газпрому".

Інакше, стверджували вони, транзит газу в найближчі роки буде повністю переорієнтований на "Північний потік" і "Південний потік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!