"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: У 2011 році приплив інвестицій в Україну збільшиться на 40%

Понеділок, 21 лютого 2011, 17:36

За даними Держстату, обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну у 2010 році склав 4.15 млрд. доларів, продемонструвавши зниження на 9% до 2009 року.

Водночас, на думку начальника відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександра Печеріцина, незважаючи на скорочення в річному обчисленні, обсяг ПІІ був достатнім для підтримки стабільності національної валюти.

"Ми вважаємо, що невизначеність щодо інвестиційного клімату і помірні темпи відновлення економіки вплинули на те, що обсяг ПІІ не виправдав очікувань. Фактично, більшість українських компаній з іноземним капіталом поки займають вичікувальну позицію і не планують інвестувати в розвиток свого бізнесу", - зазначив він у коментарі "Економічній правді".

"Незважаючи на те, що чистий обсяг ПІІ продемонстрував незначне скорочення в річному обчисленні, цей показник залишався досить високим, щоб підтримувати платіжний баланс протягом року, що дозволило, таким чином, усунути чинники для девальвації гривні в 2010 році", - додав Печеріцин.

Реклама:

На його думку, незважаючи на те, що 2010 рік не став роком активного відновлення іноземних інвестицій, це може відбутися в 2011 році.

"Таким чином, ми вважаємо, що в поточному році обсяг ПІІ збільшиться на 40% - до 5,6 млрд. гривень, при цьому інвестиції будуть спрямовані не тільки на рекапіталізацію банків, а й на розширення вже існуючого бізнесу, а також пошук нових можливостей", - прогнозує він.

На думку експерта, великий приплив ПІІ в 2011 році матиме позитивний вплив на стан фінансового рахунку і дозволить зберегти позитивне сальдо платіжного балансу, що знижує ймовірність девальвації гривні в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!