Прокуратура завела майже 100 справ проти кредитних спілок

Понеділок, 21 лютого 2011, 10:25

Майже сто кримінальних справ, пов'язаних зі злочинною діяльністю на ниві кредитних спілок, знаходиться в роботі в органів прокуратури.

З них 72 кримінальних справи щодо 86 осіб вже направлені до суду з обвинувачу вальними висновками, пише "Дело".

Прокуратурою встановлено, що вказані злочини заподіяли збитків на загальну суму понад 84 млн. гривень, з яких під час розслідування справ відшкодовані майже 72 млн.

Як свідчать прокурорські перевірки, найбільш типовими порушеннями у діяльності кредитних спілок є шахрайство з вкладами громадян, несвоєчасність виплат дивідендів, неповернення депозитів, а також привласнення грошових коштів службовими особами кредитних спілок.

Реклама:

Останні, до речі, за даними Генпрокуратури привласнювали гроші вкладників із завидною розмахом.

Наприклад, прокуратура Полтави порушила кримінальну справу згідно частини 4,5 ст.191 і частини ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України - привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення з тяжкими наслідками, проти службових осіб однієї з кредитних спілок, які привласнили 1 млн. гривень з коштів вкладників.

Аналогічні порушення виявлені Генеральною прокуратурою в діяльності кредитної спілки Одеської області, службові особи якої заволоділи коштами вкладників у сумі 588 тис.

Прокуратурою Черкаської області розслідувано та направлено до суду кримінальну справу відносно заступника голови правління кредитної спілки, який шляхом складання фіктивних кредитних договорів та видаткових касових ордерів заволодів коштами кредитної спілки в сумі понад 17 млн. гривень.

Довелося чимало потрудитися і столичним працівникам прокуратури.

Наприклад, наприкінці 2010 року прокуратура Києва відправила кримінальну справу з обвинувальним висновком до суду.

Звинувачення були висунуті проти керівника однієї з кредитних спілок, яка виготовила ряд підроблених витратно-касових ордерів на повернення громадянину П. коштів на суму 514 тис. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: