Країни G20 створять новий "градусник" здоров’я світової економіки

Неділя, 20 лютого 2011, 13:42

Міністри фінансів країн "Великої двадцятки" (G20) змогли досягти загальної згоди щодо нової системи індикаторів світового економічного дисбалансу.

До переліку увійшли такі пункти як державний борг, бюджетний дефіцит, зовнішньоторговельний баланс, обмінний курс і національна валюта, пише "Дзеркало тижня. Україна".

Ще в п'ятницю, 18 лютого, багато учасників форуму були налаштовані скептично.

Проти включення до списку індикаторів обмінного валютного курсу категорично заперечував Китай.

Реклама:

Німеччина ж була проти обмеження норм експорту, підкреслюючи, що німецькі товари користуються попитом завдяки високій якості, а не маніпуляціям із валютою.

"Ті, хто уважно стежив за ситуацією, повинні уявляти, які напружені дебати викликала пропозиція внести до списку монетарну політику і реальні обмінні курси валют", - заявила міністр економіки, фінансів і промисловості Франції Крістін Лагард.

Передбачається, що нові індикатори дисбалансу допоможуть проводити так звану профілактику економічного здоров'я країн "Великої двадцятки".

На думку багатьох фінансистів, тільки так можна захистити планету від нових фінансових криз і зупинити валютні війни.

Як повідомлялося, 18 лютого в Парижі відкрилося дводенне засідання міністрів фінансів країн G20, головною темою якого стали дисбаланси глобальної економічної системи і можливі інструменти їх об'єктивного вимірювання.

Міністри обговорили список кількісних критеріїв (наприклад, сальдо зовнішньої торгівлі, рівень держборгу, норма заощадження тощо) для виявлення та вимірювання таких дисбалансів.

Багато країн G20 вважають, що причини світової фінансової кризи, яка вибухнула в 2008 році, полягають у самому влаштуванні глобальної економічної системи.

Незважаючи на те, що всі учасники G20 погоджуються із тезою про незбалансованість світової економіки, конкретні рішення виробити було дуже складно через політичні розбіжності держав - економічних "важкоатлетів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: