Саламатін знайшов винного в зриві іракського контракту

Середа, 2 лютого 2011, 18:49

Гендиректор держконцерну "Укроборонпром" Дмитро Саламатін видав розпорядження про звільнення Героя України Михайла Борисюка з посади генерального конструктора Конструкторського бюро ім. А. А. Морозова.

Цю інформацію "Делу" підтвердив учора сам Михайло Борисюк.

Таким чином, керівник військово-промислового концерну поклав відповідальність на головного розробника бронетанкової техніки та артилерійських систем за перенесення термінів здачі 11 одиниць бронетранспортерів БТР-4Е.

Ці машини українська сторона повинна була відправити до Іраку ще в листопаді 2010 року в рамках виконання найбільшого українського військового контракту з постачання до Багдада понад 400 бронетранспортерів, а також іншої військової техніки та озброєнь.

Реклама:

У Багдаді очікували, що українські бронемашини проїдуть по головних вулицях міста під час військового параду на честь Дня іракської армії, який традиційно проводиться 5 січня.

Однак бронетранспортери до цих пір проходять випробування під Харковом.

Обгрунтовуючи звільнення Борисюка з посади, Саламатін також вказав на брак при виробництві першої партії бронемашин.

Нагадаємо, ще в грудні 2010 року сам генеральний конструктор заявив, що при прийманні першої партії БТР іракські фахівці виявили серйозні недоліки в 30-міліметровій гарматі ЗТМ-1 бронетранспортера, які виробляє завод точної механіки в Кам'янець-Подільському.

Борисюк, повідомивши, що Саламатін спробував його змістити з посади генерального конструктора і призначити на цю посаду іншу людину - конструктора Юрія Бусяка.

У той же час Борисюк не підкорився наказу гендиректора "Укроборонпрома".

"Він хотів звільнити, написав до Кабміну, видав це розпорядження. Але це йому не допоможе. У мене укладений контракт, який він не може розірвати", - заявив Борисюк.

Генконструктор має на увазі, що офіційно він був призначений на посаду міністром промислової політики за контрактом.

На думку Борисюка, приводом для його звільнення стало небажання підкорятися Саламатіну:

"Так, він намагається, тому що я - єдина людина, яка не погоджується повністю з його ..., як то кажуть, ну ви знаєте".

На підтвердження своїх слів про збереження посади Борисюк розповів, що в середу, 2 лютого, під його керівництвом пройдуть повторні випробування першої партії бронемашин вже з новою гарматою.

Варто нагадати, що Україна уклала найбільший у своїй історії контракт про продаж військової техніки і озброєнь до Іраку на суму 2,4 млрд. долара в 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!