Думка експерта: Працівник нестиме більше відповідальності, ніж роботодавець

Середа, 2 лютого 2011, 12:06

В проекті Трудового кодексу відповідальність роботодавця передбачена лише в чотирьох статтях, тоді як відповідальності працівника приділяється значно більше уваги.

Таку думку висловила старший юрист, виконавчий директор адвокатського об'єднання "Правова група "Домініон" Вікторія Голуб.

"Відповідальність роботодавця скромно передбачена лише в 4-х статтях, зате на відповідальність працівника не поскупилися. При цьому роботодавцеві надано право самостійно визначати розмір шкоди, заподіяної працівником", - вважає Голуб.

В проекті Трудового кодексу, за її словами, "нечітко виписаний механізм трудових спорів. Так, з одного боку, рішення комісії з трудових спорів є обов'язковим - ст.438 проекту, а з іншого боку - підлягає добровільному виконанню роботодавцем. Крім цього, рішення вважається прийнятим тільки в тому випадку, коли за нього проголосували всі присутні. Це при тому, що половина комісії - представники роботодавця!"

Реклама:

Голуб відзначила, що  новий Трудовий кодекс включає в себе і позитивні сторони управління відносинами працівник-роботодавець.

"Перш за все, мова йде про процедуру прийому на роботу, переведення, звільнення, притягнення до дисциплінарної та матеріальної відповідальності і т.д", - додала юрист.

Як уточнює Голуб, трудовий договір можна буде укласти завчасно, у тому числі і до звільнення з попереднього місця роботи - ст.39 проекту.

"Письмова форма трудового договору стане не винятком, а нормою, в якій будуть детально регламентовані трудові відносини між роботодавцем та працівником: місце роботи, початок роботи, функції, які належить виконувати працівникові, оплата праці, режим роботи", - вважає юрист.

Також встановлено обов'язок роботодавця, на вимогу працівника, видати йому рекомендаційну характеристику - ст.125 проекту, і право працівника пред'явити її роботодавцеві при прийомі на роботу, підкреслює Голуб.

"При цьому збір інформації про працівника при прийомі дозволяється виключно з його письмової згоди, при чому відсутність такої згоди не може бути підставою для відмови в прийомі на роботу - ст.58 проекту".

Крім того, підкреслює Голуб, на роботодавця покладається обов'язок навчити працівника новій професії - ст.105 проекту. А профспілці надається право на звернення до суду у випадку звільнення працівника врозріз його позиції з такого питання - ст.122.

Голуб зауважила, що статтею 13 проекту передбачено таке поняття, як нормативні акти роботодавця, які приймаються ним самостійно.

"Таким чином, якщо колективний договір не укладено, питання, які не врегульовані ним, будуть регулюватися нормативними актами роботодавця. Роботодавцям буде вигідніше приймати нормативні акти, ніж укладати договір, тому що їх можна прийняти в односторонньому порядку і, в разі їх порушення, відповідальність за це не передбачена", - резюмує експерт.

Також, Голуб прокоментувала, що, з одного боку, проект ТК України не бездоганний і деякі норми можуть бути визнані неконституційними, з іншого ж боку, у проекті системно зібрані норми трудового права, які розміщені в різних нормативно-правових актах, і це дозволить полегшити процедуру його застосування.

Але однозначно можна говорити про те, що в такому вигляді він існувати не буде, тому що роботодавець і працівник - це ланки одного ланцюга, і звуження прав трудящих породить відповідну реакцію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!