НБУ вигадав схему реанімації проблемних банків

Субота, 19 лютого 2011, 11:40

Нацбанк запропонував МВФ новий набір рішень щодо націоналізованих банків, а також "Надра Банку", який уряд твердо планує рекапіталізувати.

Експерти місії МВФ погодилися переглянути свою точку зору, але тільки після того, як Національний банк пообіцяв взяти відповідальність за їхню долю на себе, пише DT.UA.

Зокрема, аргументація НБУ була досить простою: хоча бюджетні вкладення в націоналізовані банки вже надмірно високі, ліквідація "Родовід Банку" і можливе припинення ліцензії банку "Київ", який виконує не всі нормативи НБУ, не приведе до повернення цих грошей.

У порятунку "Родовід Банку" НБУ пропонує задіяти Укрексімбанк.

Реклама:

З цією метою пропонується збільшити капітал "Ексіму" - сума докапіталізації буде визначена за підсумками аудиту "Родовід Банку" і перевести в держбанк зобов'язання "Родоводу" перед приватними клієнтами разом із його живими активами та роздрібною мережею.

Із залишків же "Родовід Банку" НБУ пропонує зробити так званий bad bank - структуру, в якій буде акумульовано всі непрацюючі активи Укргазбанку, "Києва" і, можливо, "Надра".

Укргазбанк, у свою чергу, має поглинути банк "Київ", якщо останньому не вдасться до кінця другого кварталу вийти на виконання всіх нормативних показників НБУ.

Якщо цей план буде затверджено МВФ, то НБУ планує впродовж одного-двох років провести IPO держбанків, у яких частка держави буде меншою за 100%, і розраховує виручити за акції квазідержавних фінустанов стільки ж, скільки уряд вклав у програму рекапіталізації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!