Влада хоче контролювати інтернет-бізнес

П'ятниця, 18 лютого 2011, 18:46

Спроби українських держорганів впровадити регулювання різних аспектів роботи інтернету викликають побоювання представників бізнесу, які працюють в мережі.

Про це ішлося на конгресі Інтернет асоціації України, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Мені іноді здається, що дії держави нагадують цілеспрямовані систематичні дії щодо встановлення контролю, отримання можливості вимкнути інтернет однією кнопкою", - сказала голова правління асоціації Тетяна Попова.

За її словами, зокрема Національна комісія регулювання зв'язку в даний час розробляє ряд документів, покликаних посилити контроль над роботою інтернет-провайдерів.

Реклама:

Так, всупереч протестам з боку асоціації був прийнятий порядок здійснення нагляду в галузі телекомунікацій, який розширює повноваження Держінспекції зв'язку, а також порядок надання послуг інтернет-доступу.

"Коли ми отримали проект цього документа - порядку надання послуг інтернет-доступу, ми всі, крім двох пунктів, викреслили . Адже дійде до того, що завтра нам почнуть ставити умови маршрутизації пакетів. Все може прийти до того, що у нас буде один інтеренет-провайдер - "Укртелеком", а всі інші повинні будуть до нього підключатися. Цього не можна допустити", - сказала Попова.

Член правління ІнАУ, президент групи компаній "Адамант" Іван Пєтухов відзначив, що при цьому залишаються неврегульованими питання доступу провайдерів до інфраструктури: кабельної каналізації електрозв'язку, інфраструктурі житлових будинків.

"Ми бачимо, що в ряді країн у можновладців з'являється страх перед інтернетом. Інтернет-доступ в Україні зараз як ніколи потребує захисту", - зазначив він.

Провайдери й інші учасники ринку також стурбовані підходом держави до питання так званого "поганого" контенту - порнографія, матеріали, що пропагують екстремізм і порушують авторські права.

"Адже це не проблема провайдера в тому, що такий контент є. Це проблема виховання та освіти", - заявила член правління асоціації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: