Половина українців боїться продовольчої кризи

П'ятниця, 18 лютого 2011, 15:46

Більше половини жителів України - 51%, боїться настання світової продовольчої кризи і 50% вважає, що вона загрожує України.

Про це свідчать дані опитування, оприлюдненого компанією Research & Branding Group у п'ятницю, 18 лютого, передає DT.UA.

У більшості українців «продовольча криза» асоціюється зі зростанням цін на основні продукти харчування - 73%, а також з явищами, що провокують зростання цін: дефіцитом - 25%, і ажіотажним попитом на основні продукти харчування - 18%, перебоями з продовольчим постачанням - 13%.

Найбільш ймовірними проявами продовольчої кризи в Україні більшість респондентів вважають зростання цін на основні продукти харчування - 80%, ажіотажний попит - 22% і дефіцит - 20%, основних продуктів харчування.

Реклама:

Основними можливими причинами виникнення світової продовольчої кризи, на думку жителів України є зміни клімату та пов'язані з ними природні аномалії і катаклізми - 37%, цінова політика великих світових корпорацій - 32%, зростання цін на добрива і паливо -22%.

У разі істотного зростання цін на звичні продукти харчування для українців характерні наступні моделі поведінки: максимальне забезпечення продовольством власного виробництва - 30%, повний - 27%, або частковий - 22%, перехід на більш дешеві продукти харчування, збереження структури споживання при одночасному скороченні обсягів - 20%.

Незважаючи на те, що українці серйозно сприймають загрозу продовольчої кризи, на сьогоднішній день більшість жителів країни - 69%, не роблять запасів продуктів на «чорний день».

Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим.

Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання, статтю і віком.

Обсяг вибіркової сукупності склав 2078 чоловік. Очікувана середня помилка вибірки складає + -2,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!