"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: До кінця року уряд віддасть 32 мільярда і позичить 48 мільярдів

П'ятниця, 18 лютого 2011, 15:04

Уряд, 17 лютого, оприлюднив постанову № 122 від 16 лютого згідно з якою Україна випустила єврооблігації на 1,5 млрд. долара під 7,95% річних.

18 лютого рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло цим єврооблігаціям рейтинг на рівні "В" зі "стабільним" прогнозом. 

"До кінця 2011 року уряду необхідно погасити 32 млрд. гривень і залучити 48 млрд. гривень ОВДП з урахуванням додаткового запланованого випуску в 5 млрд. гривень для Державного аграрного фонду", - сказав в коментарі "Економічній правді" Мар'ян Заблоцький, аналітик АТ "Ерсте Банк".

Реклама:

За його словами, банки забезпечують стабільний попит на державний борг, так як зростання кредитування приватного сектора все ще знаходиться на низькому рівні.

"У той же час в уряду є ще значні запаси іноземної валюти, він не поспішає здійснювати внутрішні залучення. Що стосується ціни залучень, то Мінфін, здається, цілком задоволений прибутковістю, яку він платить за короткострокові інвестиції", - додав аналітик.

Мінфін продає 3-х місячні та 6-ти місячні облігації за ставкою 5,5% і 6,75% відповідно.

Для залучення коштів на дворічне і більш тривале фінансування, продовжив Заблоцький, Мінфін рідко знижує ставки нижче за позначку 11%.

"Мінфін хотів би бачити прибутковість за довгостроковими зобов'язаннями нижче 10%, і надалі буде намагатися розмістити їх за нижчими ставками. Намагаючись знизити прибутковість по довгостроковому фінансуванню, уряд може звернутися до іноземних інвесторів", - вважає співрозмовник.

У січні Укрексімбанк випустив трирічні єврооблігації з прибутковістю 11%, які прив'язані до курсу гривні.

"Випуск гривневих єврооблігацій Укрексімбанку був тільки тестом перед тим, як уряд здійснить свої перші зовнішні залучення у гривні. Така ж стратегія спостерігалася в 2010 році після кризи, коли Укрексімбанк першим здійснив випуск єврооблігацій і зміг зорієнтувати уряд в потенційному попиті і ціні залучень".

"Якщо державному банку вдалося залучити кошти під 11%, то уряд зможе випустити облігації з прибутковістю нижче 10% на 3-х річний термін. А це дешевше, ніж на внутрішньому ринку і, безумовно, цікаво для Мінфіну", - розповідає аналітик АТ "Ерсте Банк".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: