"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати спростили правила для девелоперів

П'ятниця, 18 лютого 2011, 09:34

Верховна рада у четвер прийняла в цілому законопроект № 7418 "Про регулювання містобудівної діяльності" з урахуванням поправок президента, який спрощує видачу дозвільної документації на будівництво.

Законом встановлюється максимальний 10-денний термін для видачі будь-якого з таких дозволів: на проведення підготовчих і будівельних робіт, на затвердження проектної документації, на введення об'єкта в експлуатацію та підключення його до інженерних систем та інфраструктурі водо- і теплопостачання, пише газета "Комерсант-Україна".

Документ передбачає, що незабаром місцеві влади повинні будуть видавати дозволи на відчуження земельних ділянок протягом 60 днів.

"Досі на отримання дозволів у забудовників ішло щонайменше 6-8 місяців, а нерідко й кілька років. А процедура відчуження ділянок могла займати до року. Якщо норми прийнятого закону будуть виконуватися, на проходження всіх процедур буде потрібно не більше 3-3,5 місяців", - зазначив директор з економічних питань Argus Real Estate Ігор Чорний.

Реклама:

Закон передбачає видачу дозволів на будівництво за принципом "мовчазної згоди".

Для цього в органи будівельно-архітектурної інспекції буде потрібно подати декларацію на проведення підготовчих робіт, а починати будівельні роботи можна буде через 10 днів після звернення із заявою до місцевих органів влади, якщо за цей період не було отримана відмова.

При цьому дозволу на будівництво дачних та присадибних будинків площею до 300 кв. м не вимагається за наявності у забудовника будівельного паспорта індивідуального об'єкта.

Відповідно до прийнятого закону, проектна документація повинна бути погоджена із генпланом населеного пункту і підтверджена екологічною, санітарною та будівельною експертизами.

Всі ці експертизи необхідно буде проводити тільки при будівництві об'єктів IV-V категорії складності - багатоповерхових будинків понад 10 поверхів, готелів, спеціалізованих шкіл, гімназій, будівель науково-дослідних організацій, бізнес-центрів, банків, оздоровчих установ.

Таку лібералізацію не підтримали представники парламентської опозиції.

"Інвестори-фізособи не будуть застраховані від махінацій при будівництві об'єктів меншої поверховості, оскільки в цьому випадку не існує жодної експертизи, спрямованої на попередження порушень", - заявив під час розгляду проекту закону депутат від НУНС Іван Заєць.

Серед послаблень - і зниження навантаження на девелоперів в частині фінансування будівництва міської інфраструктури.

Максимальний розмір пайової участі при будівництві нежитлових споруд складе 10% від її кошторисної вартості, житлових будинків - 4%.

За ці кошти влада буде будувати дитячі майданчики, сквери, під'їзні шляхи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!