"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна збільшила експорт твердого біопалива

Четвер, 17 лютого 2011, 20:43

За підсумками 2010 року експорт твердого біопалива з України, в порівнянні з 2009 роком, зріс на 63,5% - до 573,4 тис. тонн.

Це становить 88% від загального обсягу продукції, виробленої в минулому році українськими біопаливними підприємствами - 640 тис. тонн, передає DT.UA.

Зокрема, українські компанії експортували паливні гранули і брикети з деревної сировини, лушпиння соняшника та соломи зернових.

Так експорт деревних пеллет збільшився на 134,6% - до 87,1 тис. тонн, деревних брикетів - на 76,2% - до 48 тис. тонн.

Реклама:

Експортні поставки пелет з лушпиння соняшнику зросли на 133,4% - до 406,8 тис. тонн, брикетів - на 23,8%, до 25,7 тис. тонн.

Експорт твердого біопалива з соломи також продемонстрував зростання, зокрема, постачання пелет склали 3,1 тис. тонн, брикетів - 2,7 тис. тонн.

Основними напрямами експорту українського біопалива стали торік Польща, Німеччина, Данія, Італія.

"Головним чинником зростання виробництва твердого біопалива в Україні є зростаючий попит на дану продукцію в країнах ЄС. Відповідно до законодавства Євросоюзу, відсоток використання поновлюваних енергоресурсів в загальному паливному балансі повинен перманентно рости аж до 2020 року. Власних ресурсів для задоволення зростаючого споживання країнам ЄС не вистачає", - прокоментував президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України Віталій Давій.

Додатковим чинником зростання виробництва твердого біопалива в Україні став розвиток внутрішнього ринку, імпульсом для якого виступило подорожчання теплової енергії, виробленої з традиційних енергоресурсів.

Зокрема, частка постачань брикетів і пелет на внутрішній ринок зросла в 2010 році до 12% від загального обсягу виробленої продукції.

За прогнозами аналітиків компанії, в 2011 році частка поставок біопалива на український ринок може зрости до 15-20% від загального виробництва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!