На Податковий кодекс чекають зміни

Четвер, 17 лютого 2011, 14:47

Чиновники Мінфіну планують до 24 лютого узгодити урядовий проект змін до Податкового кодексу.

За словами голови комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталія Хомутинника, міняти кодекс готуються і депутати: на розгляд комітету уже надійшло вісім законопроектів від різних фракцій, пише "Експерт-Україна".

На думку опитаних "Експертом" підприємців, крім реформування спрощеної системи оподаткування, одним із проблемних питань у найближчому майбутньому стане автоматичне відшкодування ПДВ, старт якого анонсований президентом на березень.

Бізнесмени просять спростити критерії відбору експортерів, що потрапляють під умови автоматичного відшкодування.

Реклама:

Зокрема, скасувати норму, яка дозволяє проводити податковим органам додаткові перевірки на підприємстві у разі, якщо вони щось запідозрили.

Ця "випадкова" обмовка дуже небезпечна й істотно скорочує кількість претендентів на відшкодування.

За оцінкою заступника голови державної податкової адміністрації (ДПАУ) Олексія Любченка, з двох тисяч компаній, які подали заявки на повернення податку, під критерії відшкодування в автоматичному режимі потрапляє кожна десята.

Середня щомісячна заявка складає 4-5 млрд. гривень, тобто близько 2 млрд. гривень будуть повернуті експортерам в автоматичному режимі, уточнює він.

За словами генерального директора компанії ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" (раніше - КГМК "Криворіжсталь") Ріната Старкова, податківці враховують далеко не всі заявки на відшкодування ПДВ.

Тільки перед ВАТ держава заборгувала 2,3 млрд. гривень простроченого за 2010 рік ПДВ.

Поправки торкнуться й інших спірних норм кодексу.

Серед іншого, Кабмін пропонує дещо розширити повноваження ДПАУ, зокрема, з 30 до 10 днів скоротити термін подачі інформації суб'єктом на запит податкової.

З інших ініціатив - повернути ПДВ на консультаційні, юридичні, бухгалтерські та аудиторські послуги з метою підвищити надходження до держбюджету.

"Важливо також переробити розділ щодо податку на прибуток до того як його норми вступлять в дію з першого квітня. Таким чином ми можемо застрахуватися від безлічі проблем з подачею звітності з податку на прибуток", - підкреслює член Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловскій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!