"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Україна переконала МВФ кількістю

Четвер, 17 лютого 2011, 14:14

Місія Міжнародного валютного фонду, яка перебувала в Україні у рамках перегляду програми stand-by, у вівторок закінчила свою діяльність.

Прогнозується, що рішення про виділення Україні третього траншу кредиту МВФ у розмірі 1,6 млрд. доларів буде прийняте через два тижні.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" аналітик інвестиційної компанії Adamant Investments Андрій Пархоменко, Україна виконала "кількісні" критерії (показники грошових агрегатів, інфляції, резервів НБУ тощо) для отримання третього траншу, але прогрес у "якісних" критеріях був незначним.

Зокрема, це стосується пенсійної реформи та переходу до режиму гнучкого валютного курсу. "Тому не дивно, що навіть після закінчення візиту місії сторони не змогли остаточно домовитись про виділення третього траншу", - зазначив він.

Реклама:

Водночас, на думку експерта, є підстави вважати, що через два-три тижні Україна остаточно домовиться про умови виділення третього траншу і отримає гроші у березні.

"Цікаво, що у своєму пресс-релізі МВФ не згадує про перехід до режиму гнучкого валютного курсу, тоді як після попередніх візитів фонд наголошував на необхідності запровадження режиму гнучкого курсу. Так, в грудні 2010 року НБУ навіть заявляв про наміри поступово перейти до режиму гнучкого курсу", - відзначив Пархоменко.

"Я думаю, що у НБУ поки що немає стимулу здійснювати цей перехід, частково через можливий політичний тиск в разі суттєвої зміни курсу", - пояснив він.

На думку Пархоменка, це означає, що принаймні 2011 року курс гривні до долара може залишатись на рівні близькому до поточного - 7,95-7,96 гривні за долар.

"Однак я хотів би наголосити на корисності переходу до гнучкого курсу, оскільки такий режим дозволив би Україні, по-перше, проводити більш незалежну монетарну політику, і по-друге, мати механізм який би пом'якшував вплив зовнішніх шоків на місцеву економіку. У довгостроковій перспективі режим гнучкого курсу також забезпечив би зниження рівня доларизації", - відзначив експерт. 

Також, на думку Пархоменка, болючими для населення у короткостроковому періоді, але корисними в довгостроковому є зміни до пенсійної системи, які Україна погодилася запровадити.

"У 2010 році витрати на виплату пенсій складають 22% видатків держаного бюджету, що набагато вище, ніж середнє значення в інших країнах. В умовах "старіння" населення в Україні ця доля буде лише зростати, тому необхідність пенсійної реформи важко переоцінити", - переконаний він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!