"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд готовий "обрізати" максимальні пенсії

Середа, 16 лютого 2011, 18:26

Уряд готовий внести ряд коректив у проект концепції пенсійної реформи.

Про це заявив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Альтернативи проведення пенсійної реформи в України немає. Ми обов'язково повинні проводити пенсійну реформу і чим швидше, на мою думку, тим краще", - сказав він, виступаючи в середу під час парламентських слухань на тему пенсійної реформи.

При цьому він підкреслив, що уряд готовий внести ряд коректив в розроблену концепцію проведення пенсійної реформи, відповідну пропозицію обговорювалося, в тому числі, і з прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Реклама:

Глава уряду сприйняв такі пропозиції, додав віце-прем'єр.

За словами Тігіпка, пропонується при введенні обмежень максимального розміру встановити таке обмеження на рівні 12 мінімальних пенсій.

При цьому пропонується, щоб ця норма поширювалася не тільки на новопризначені пенсії, але і на пенсії, які були призначені раніше, до проведення пенсійної реформи - на всіх пенсіонерів, які проживають в Україні.

За словами Тігіпка, відповідна пропозиція звучала на всіх зустрічах, які проводила робоча група з формування концепції пенсійної реформи.

За його словами, пропонується також пом'якшення норми про введення вислуги років для військово-і державних службовців - чоловіків.

"Ми пропонували з 2013 року для держслужбовців пенсійний вік підняти на два роки одноразово. Але зараз наша пропозиція щоб ми могли це зробити з 2014 року протягом 4 років - щоб кожен рік додавати по 6 місяців" , - сказав він.

Тігіпко повідомив також, що пропонується дозволити для визначення розміру пенсії до 1 січня 2016 року враховувати заробітну плату за період до 2000 року.

Він не виключив, що цей період може бути продовжений ще на 5 років, до 2005 року.

Крім того, уряд погоджується з можливістю поширити пільги, що стосуються разових виплат при виході на пенсії, на працівників педагогічної сфери, медицини, соціальних працівників.

За його словами, доцільним уряд вважає і необхідність чітко визначити дату введення другого рівня пенсійної системи.

"Ми вважаємо, що це можна було б зробити з 1 січня 2013 року, повністю запровадити другий рівень пенсійної системи, який дав би можливість повністю звести персоніфіковані рахунки по відношенню до тих категорій населення, які вже сьогодні визначені нашим законодавством", - сказав Тігіпко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!