"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ потрібно "кілька тижнів" для перегляду програми stand-by

Вівторок, 15 лютого 2011, 12:19

Місія Міжнародного валютного фонду узгодила графік "більш поступового" підвищення тарифів на газ для пом'якшення впливу на домогосподарства.

Про це заявив голова місії Фонду Танос Арванітіс у вівторок за підсумками її двотижневої роботи в Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Також, за його словами, зараз ведеться робота над визначенням компенсаційних бюджетних заходів з метою покриття загального дефіциту (держбюджету і НАК "Нафтогаз України") в розмірі 3,5% ВВП в 2011 році.

"Обговорення цих заходів буде тривати протягом декількох тижнів із метою представлення результатів перегляду програми раді директорів МВФ", - зазначив Арванітіс.

Реклама:

Як повідомлялося, наприкінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на 10 млрд. SDR (близько 15,6 млрд. доларів).

Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі 1,25 млрд. SDR.

У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand-by у розмірі 1 млрд. SDR.

Відповідно до початкового меморандуму української влади, направленому МВФ влітку 2010 року, передбачалося підвищити ціни на газ для населення і теплокомуненерго на 50% з 1 серпня 2010 року і ще на 50% з 1 квітня 2011 року, потім щокварталу збільшувати їх доти, поки вони не досягнуть паритету з цінами імпорту.

Документ також передбачав почати в 2011 році поетапне підвищення пенсійного віку для жінок (на п'ять років протягом 10 років).

Оновлений меморандум, який уряд направив до Фонду в кінці 2010 року в рамках першого перегляду програми, досі не оприлюднений, хоча традиційні терміни його опублікування давно минули.

Програма stand-by передбачає виділення Україні щокварталу ще вісім траншей, починаючи із середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

Їх обсяг складає по 1 млрд. SDR кожен за винятком останнього розміром 0,75 млрд. SDR.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: