Банкіри: в 2011 році знизяться депозитні й кредитні ставки

Понеділок, 14 лютого 2011, 18:45

Банкіри прогнозують зниження депозитних та кредитних ставок на 1-2 процентних пункти.

"Ставки за депозитами знижуватися однозначно будуть, тому що ліквідність банків висока, потреба банківської системи в грошах, відповідно, все ще невелика, а тому у банків немає ніяких причин підвищувати процентні ставки по депозитах. У цілому ж зниження ставок по депозитах буде пропорційно падінню кредитних ставок. Орієнтовно - 1-2% у гривні в першому півріччі 2011 року, і 0,5-1% у валюті", - сказав голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков, передає "Дело" з посиланням на "Українські новини".

Разом з тим він відзначив, що кредитні ставки теж будуть знижуватися, тому що поки що, наприклад, іпотека коштує вище 15% річних - це продукт, на який немає попиту через свою недоступності.

"Відповідно, я очікую, що іпотечні кредити в 2011 році спустяться до 15% річних, можливо навіть нижче. Автокредити будуть дешевшати ще динамічніше - тут все буде залежати від економічної ситуації та платоспроможності позичальників", - додав банкір.

Реклама:

Член правління банку Форум Кшиштоф Кужьбік також прогнозує подальше зниження як кредитних, так і депозитних ставок в 2011 році.

"На даний момент існує стабільна тенденція зниження ставок по внесках у всіх валютах, яка продовжиться протягом усього 2011 року. Конкретні цифри будуть залежати від економічної стабільності та рівня конкуренції в банківському секторі", - сказав банкір.

Кужьбік також додав, що в 2011 році очікується подальше зниження процентних ставок з основних кредитних продуктів на 1,5-2 процентних пункти.

Дане зниження, на його думку, не буде носити стрибкоподібний характер і, як показує практика, розтягнеться в часі протягом усього 2011 року.

Основними чинниками, за словами банкіра, які будуть сприяти зниженню процентних ставок за кредитами, є: рівень інфляції, загальна економічна ситуація в країні, вартість ресурсної бази на ринку і рівень купівельного попиту.

Голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук також прогнозує подальше зниження процентних ставок в 2011 році.

"Загальний прогноз наших експертів, що таке помітне зниження ставок не буде продовжуватися в 2011 році. Але повільне зниження ставок продовжиться", - заявив банкір.

На його думку, зниження може становити 1-2 п.п. за рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!