"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк пояснив, чому може провалитися Пенсійна реформа в Україні

Понеділок, 14 лютого 2011, 14:51

Реалізації пенсійної реформи в Україні має передувати збалансування бюджету Пенсійного фонду.

Таку думку висловив директор Світового банку в Україні, Білорусі і Молдові Мартін Райзер, повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-службу уряду.

За його словами, запровадження другого рівня пенсійної системи, в межах якого працюючі платять внески на персональні накопичувальні рахунки і з них надалі одержують пенсію пропорційно зробленим внескам, створить стимули для більш чесної звітності про зарплати і поліпшить дисципліну сплати внесків.

Це може стати реальністю, але лише за умови, що платники внесків будуть впевнені у тому, що їх накопиченням нічого не загрожує і вони інвестовані належним чином.

Реклама:

Це, у свою чергу, вимагає створення належних інституційних передумов і функціонуючих ринків капіталу.

Водночас, відзначив Райзер, досвід запровадження багаторівневих пенсійних систем у світі свідчить про існування значних ризиків, пов'язаних із передчасним запровадженням обов'язкових накопичувальних пенсійних схем.

"Утім, якою б не була перспектива наступного етапу пенсійної реформи, без перших кроків, спрямованих на збалансування бюджету Пенсійного фонду, жодна реформа не може бути успішною", - сказав він.

СБ відзначає, що сьогодні не існує альтернативи заходам, які пропонує уряд у сфері пенсійного забезпечення.

Вони закладають фундамент для пенсійної системи, що дозволить виплачувати пенсії не лише нинішнім, а й майбутнім пенсіонерам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!