"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У податковій пояснили, хто має право на соціальну пільгу

Понеділок, 14 лютого 2011, 13:59

З 1 січня 2011 року платники податку - фізичні особи, окрім державних службовців, розмір заробітної платні яких не перевищує 1320 гривень, можуть скористатися податковою соціальною пільгою.

Про це ідеться у відповідному роз`ясненні прес-служби Державної податкової служби, повідомляє агентство "УНІАН".

Розмір заробітної платні платника податків не повинен перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і заокругленого до найближчих 10 грн. (у 2011 році це 1320 грн.).

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованої платнику податків місячної заробітної платні тільки за одним місцем її виплати.

Реклама:

Щоб одержати пільгу, платник має подати своєму роботодавцю заяву на її отримання.

Податкова соціальна пільга для держслужбовців, згідно з Податковим кодексом, нараховується без подачі відповідних заяв, проте з наданням підтверджуючих документів для встановлення розміру пільги.

Відповідно до ПК, до 31 грудня 2014 року податкова соціальна пільга надається у розмірі 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного року, - для будь-якого платника податку. Таким чином, в 2011 році податкова соціальна пільга становитиме 470,5 грн.

У ПК розширено право на податкову соціальну пільгу платників податків, які мають дітей.

На стовідсотковий розмір цієї пільги мають право платники податку (як батько, так і мати), які мають двох і більше дітей до 18 років, - з розрахунку на кожну дитину.

Додатково на податкову соціальну пільгу у розмірі 150% суми пільги мають право платники, які мають дитину-інваліда, - з розрахунку на кожну дитину до 18 років.

Якщо платник податків має право на застосування пільги на двох і більше підставах, застосовується одна пільга, яка передбачає її найбільший розмір, крім випадку, коли особа має двох і більше дітей, одна (або кілька) з яких є дитиною-інвалідом.

У такому разі обоє батьків мають право на застосування двох пільг: по 100% на кожного з дітей до 18 років, які не є інвалідами, і додатково 150% на кожну дитину-інваліда.

Також право на пільгу має самотня мати (батько, опікуни, опікуни) - по 150% на кожну дитину (навіть одного) до 18 років.

Як повідомлялося, із січня 2011 року Кабінет міністрів постановою № 1227 від 29 грудня 2010 року затвердив новий порядок надання документів для застосування податкової соціальної пільги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!