"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Хіміки і металурги зможуть заробити на різниці у ціні газу

Понеділок, 14 лютого 2011, 09:10

Українські виробники хімічних добрив і металурги отримають несподівану перевагу перед європейськими конкурентами.

У березні вартість газу для Західної Європи зросте на 15-20%, у той час як для українських промисловців подорожчання через відмінності у формулі ціноутворення буде не настільки значним, пише газета "Комерсант-Україна".

З березня "Газпром" збільшує експортну ціну газу для Західної Європи на 46 доларів - до 352 доларів за тисячу кубометрів, повідомило у п'ятницю агентство Reuters із посиланням на джерело в російській монополії.

За даними агентства, це пов'язано із зростанням цін на нафту в Європі, збільшенням попиту на природний газ і поліпшенням економічного клімату в ЄС.

Реклама:

Офіційно в "Газпромі" цю інформацію не коментують. Але джерело в монополії підтвердило, що ціни для країн Євросоюзу в наступному місяці підвищаться на 10-15%.

Ближче до квітня буде переглянута і вартість газу для України.

"Але до кінця року ціна для України буде рости не так швидко, як для країн ЄС. Справа в тому, що формула ціни газу для країни ґрунтується на вартості газойлю і дизельного палива, тоді як у Європі - на вартості нафти, яка в останні місяці швидко росте", - розповів співрозмовник.

Підвищення ціни для ЄС вигідне українським хімічним підприємствам, зазначає видання.

Зараз природний газ обходиться виробникам азотних міндобрив у 389 доларів за тисячу кубометрів на засувки заводу.

"Підприємства Західної Європи платять по 280-300 доларів за тисячу кубометрів залежно від країни та місця розташування заводу.

Тобто вже сьогодні окремим європейським виробникам газ обходиться майже на третину дешевше, ніж українським", - говорять у прес-службі черкаського "Азоту".

Після збільшення ціни для ЄС на засувці європейських заводів, вона зросте на 20%, підрахували в прес-службі "Дніпроазоту".

За даними ІК Concorde Capital, більша частина українських добрив постачається в країни Південно-Східної Азії (40%) та Північної Африки (17%), де вони конкурують із продукцією європейських виробників.

"Враховуючи, що у нас робоча сила дешевша, українські добрива будуть більш конкурентними на цих ринках. Це принесе українській галузі близько 200 млн. доларів на рік додаткового доходу", - говорять у "Дніпроазоті".

Виграють від подорожчання газу для ЄС і металурги, відзначає аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

На його думку, вартість продукції європейських виробників металу через зростання ціни газу збільшиться на 2-3%, що може дати українським виробникам додаткові переваги.

Але у довгостроковій перспективі Україні варто шукати шляхи зниження обсягу споживання російського газу, вважає президент консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

"Якщо ситуація і вирівняється, то максимум на один-два квартали. У довгостроковій перспективі ціна газу для України все одно буде вищою, ніж для європейських споживачів, як це було останні два роки", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: