Банкіри не хочуть заборони валютного кредитування

Неділя, 13 лютого 2011, 10:54

Банки закладатимуть ризик визнання незаконними валютних кредитів з допомогою судів, що негативно позначатиметься на вартості кредитів.

Таку думку озвучив старший банкір ЄБРР Олександр Павлов, повідомляє тижневик "ДТ. Україна".

У банкірів викликає занепокоєння рішення Вищого спеціалізованого суду України з цивільних і кримінальних справах, який визнав незаконною видачу валютного кредиту, враховуючи, що майже половина вітчизняної фінансової системи функціонує у валюті.

"До тих пір поки у банків та інвесторів є такий ризик, що їх вкладення в цю країну або кредит у валюті може бути визнаний недійсним, банки будуть закладати вартість цих ризиків в ціну свого кредитуванні, вони будуть давати більш короткі кредити і вони будуть обмежувати коло позичальників, з якими будуть працювати", - спрогнозував експерт ЄБРР.

Реклама:

Як зазначив у своєму виступі голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін, він проти валютного кредитування, але на сьогодні, крім іноземної валюти, не бачить довгого і передбачуваного ресурсу. Банкір підтримує обмеження кредитування в інвалюті фізичних осіб, але заперечує проти такої заборони для всіх клієнтів.

"Обсяги нашого ринку дотягнуться до потреб нашого ринку ще не скоро. Той же Китай, якщо говорити про лідерів ринку, за якими можна тягнуться, за 30 років побудував абсолютно новий світ: у нього колосальні зовнішні запозичення. На цьому вони й будувалися. Передбачуваність - ось базова умова для інвесторів. Передбачуваність і порядок. Якісь правила. Може не дуже комфортні, але правила. Без викрутасів", - резюмував Тимонькін.

Коментуючи законопроект народних депутатів Сергія Аржевітіна, Юрія Воропаєва, Юрія Полунєєва щодо регулювання валютного ринку, член правління Національного банку, директор юридичного департаменту Віктор Новіков зауважив, що заборона надання валютних кредитів, про що йдеться в документі, - "це тимчасовий захід, направлений виключно на споживачів щодо заборони отримання споживчих кредитів (в валюті)".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!