"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Угоду про ЗВТ треба спершу підготувати – заступник міністра

Субота, 12 лютого 2011, 20:16

Підписання угоди про зону вільної торгівлі із Євросоюзом потребує ще чимало часу.

Про це заявив заступник міністра економіки, голова української делегації на переговорах з Європейським союзом про ЗВТ Валерій П'ятницький заявив в ефірі Радіо "Свобода".

"Для того, щоб підписати, ця угода повинна пройти внутрішні процедури в будь-якій країні. ЄС - це переклад на 27 мов, погодження окремими країнами. Оптимістично - це півроку. Для того, щоб її підписали у грудні, повинна бути просто поставлена крапка навіть не в переговорах, а в тому, щоб все було зрозуміло, все вичитано, а це не пізніше червня", - пояснив він.

"Відверто скажу: сьогодні нам треба почати читати просто готову угоду. Тобто, реально скоріше казати не про те, що вона буде підписана, а те, що вона буде завершена. Просто технічні процедури перескочити неможливо, тому що це не 100 сторінок, це тисячі сторінок", - заявив заступник міністра.

Реклама:

Торкнувся він і найболючіших проблем, пов'язаних із підписанням договору про ЗВТ.

"Металургія, я думаю, на сьогодні навряд чи найболючіше питання. Коли ми кажемо про сільське господарство, це, можливо, болючіше питання. Хімія? Так. Але, знову ж таки, у нас дійсно серйозна ресурсна залежність, особливо енергетична. І енергетична складова, якщо такою й буде залишатися, то справді з хімічною продукцією", - заявив П'ятницький.

За словами заступника міністра, належить ще багато зробити, аби договір був підписаний.

"Наприклад, зараз при перетині кордону товар супроводжує сертифікат походження преференційний. Це один з документів. Досі їх видає Торговельна промислова палата. Європейці вимагають, щоб це видавала у випадку торгівлі з ЄС митниця", - зазначив він.

"Тому необхідно провести необхідні зміни, внести зміни до законодавства, відповідним чином мати підготовлену якусь структуру в самій митній службі, яка буде робити відповідну експертизу і видавати цей сертифікат", - розповів П'ятницький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!