Отримання інформації у Податковому кодексі потребує доопрацювання - експерт

Субота, 12 лютого 2011, 12:21

У Податковому кодексі порядок отримання інформації органами Державної податкової служби є, м'яко кажучи, недосконалий і потребує негайного доопрацювання, оскільки кількість колізій у цій частині ПК створить гострі проблеми правозастосування.

Про це пише кандидат юридичних наук, доцент, адвокат Данило Гетманцев у статті для "Дзеркала тижня. Україна".

Як зазначає автор, "Податковий кодекс, крім загальних правил, містить також окремі додаткові норми, які значно розширюють перелік підстав податкового вторгнення у життєдіяльність платників податків".

У статті наводяться конкретні колізії. Так, ст. 73 ПК обмежує перелік підстав для витребування документів податкової, а згідно із п.20.1.6 ст. 20 цей список не обмежений.

Реклама:

"На нашу думку, керуючись п.4.1.4 ст. 4 ПК, яка закріплює презумпцію правомірності рішень платника у випадках, якщо законодавство допускає множинне тлумачення прав і обов'язків платника або контролюючого органу, ст. 73 все-таки обмежує органи державної податкової служби у праві вимагати документи та інформацію, встановлюючи порядок і підстави для цього", - вважає автор.

Крім того, у статті зазначається, що "чомусь автори кодексу обійшли своєю увагою ще один контролюючий орган - Державну митну службу, яка не може посилатися на зазначені статті у разі затребування документів у платників".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!