"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кучма про обхідні газогони: самі винні

П'ятниця, 11 лютого 2011, 15:51

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що Україна сама винна у тому, що в обхід країни будуються альтернативні газопроводи.

Про це він заявив у п'ятницю в ході восьмого засідання Україно-російського форуму, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Сьогодні одне із найбільших питань, що обговорюється в україно-російських відносинах, це газові відносини. Я не можу давати рекомендації уряду, але на місці України я б уже припинив цю розмову, раз і назавжди", - сказав він.

"По-перше, Україна повністю винувата в тому, що ми опинилися в такому становищі, що навколо нас почали будувати обхідні трубопроводи", - зазначив Кучма.

Реклама:

Він заявив, що у свій час Володимир Путін давав гарантії, що Росія не будуватиме "Північний потік".

"Хоча з економічної точки зору він мені здається доцільним, з огляду на родовища на півночі. Отож, "Північний потік" запустять, і через кого газ не піде? Через Україну", - підкреслив він.

Що стосується "Південного потоку", на думку Кучми, це чисто політичний проект.

"Тому що ми профукали Туркменістан, у нас же був там довгостроковий договір по газу - п'ятирічний договір до 2006 року. Ми прийшли, договору немає, Росія на 30 років підписала контракт на весь газ у Туркменістані, а сьогодні підпише остаточно з Азербайджаном. А ми знову перебуваємо в тому ж стані", - підсумував Кучма.

Він нагадав, що в 2003 році Україна, Росія і Німеччина підписали угоду про газовий консорціум, проте реалізація цього проекту не відбувалася, передає агентство "УНІАН".

"Де він (консорціум)? Коли був підписаний цей договір, то на мою голову вилилося стільки не говоритиму чого..., а сьогодні Україна вирішує дитячу загадку: "а" і "б" сиділи на трубі, "а" впало "б" пропало, що залишиться в трубі і від труби", - сказав Кучма.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: